IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 80% от българите ще плащат с дигитални средства по време на ваканциите си в чужбина

Средно около 735 евро на човек ще струва най-дългото планирано пътуване извън страната, показва проучване на Visa

16:03 | 07.06.24 г. 6
Снимка: Jason Aldon/ Bloomberg
Снимка: Jason Aldon/ Bloomberg

Повече от три четвърти – 77% от българите, ще плащат с дигитални средства по време на ваканциите си в чужбина, а 69% ще използват дебитната карта като платежен метод. Това показват резултати от проучването на Visa „Намерения за пътувания и разплащания 2024“, което обхваща седем държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Значението на дигиталните разплащания сред потребителите нараства, като пътуващите в различни държави все по-често ще използват дигитални разплащателни средства като платежна карта, смартфон и смарт часовник, които са най-популярният избор, предпочетен от четири пети от туристите, прогнозират от мрежата за цифрови и мобилни плащания.

„Потребителите очакват силно персонализирано, интуитивно и безпроблемно изживяване при плащане, което им позволява да управляват финансите си според индивидуалните си потребности, независимо дали купуват кафе, или резервират почивка", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa България. И съобщи, че Visa непрекъснато създава иновации във финансовата сфера, за да направи новите методи и канали за плащане по-добри и по-достъпни за всички, като гарантира бързи и сигурни трансакции.

Пет са основните предимства при употребата на разплащателна карта Visa в други страни. Най-голям брой анкетирани в България отдават значение на удобството (69%), следвано от риска от загуба на пари в брой (64%) и скоростта на плащане (38%). Други важни за респондентите предимства са завишеният контрол върху разходите (36%) и изгодните валутни курсове (33%).

Тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от пътуванията ще бъдат в рамките на Европа. Най-голям процент от анкетираните планират да посетят Гърция – 40%, и Италия –  22%. На трето място сред предпочитаните дестинации на нашите сънародници е Турция – 20%, следвана от Германия – 13%.

Източник: Visa Източник: Visa

Проучването показва, че 47% от българските респонденти черпят информация за пътуванията си от семейство и приятели. Малко над една трета – 36%, се обръщат към туристически уебсайтове като TripAdvisor, за да открият идеи за дестинации. Почти същият процент хора – 34%, избират да се обърнат към туристически агенции и техните брошури, а 24% използват като източник на вдъхновение социални мрежи като Instagram, Faceboоk и TikTok.

Повече от половината ваканции – 56%, планирани от българите тази година, ще бъдат организирани самостоятелно. При този тип пътуване онлайн резервациите са предпочитана опция за настаняване – 63%, транспорт – 44%, както и за билети за вход и допълнителни екскурзии – 20%. За всички изброени услуги най-популярният метод е платежната карта.

На пакетните почивки се падат над една трета от пътуванията – 39%. Малко над половината от тях, или 51%, са закупени в офиса на туристическа агенция, а 49% от българите са поръчали своята пакетна почивка чрез онлайн платформи с предложения от различни агенции или от уебсайта на туристическата агенция. Както при самостоятелните пътувания, за пакетните ваканции платежната карта също е най-често посочваният начин на плащане при онлайн покупка.  

От проучването на Visa се разбира, че най-често българите плащат с картата си в ресторанти – 78%, хранителни магазини – 75%, и музеи – 65%. Челната петица се допълва от плащания, извършени в обществения транспорт – 54%, както и такива в увеселителни паркове –  47%. Същата тенденция се запазва и при трансакции чрез смарт часовници и телефони – 71% плащат чрез смарт устройства в ресторанти, 64% - в хранителни магазини, а 60% от българите използват този метод в музеите. Над половината от българските респонденти – 58%, използват този метод на плащане в обществения транспорт, а 48% в клубове.

Българите възнамеряват да похарчат средно около 735 евро на човек за най-дълго планираното си пътуване в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
До: Кухх, кои 20%? На 80-те - 20% най-тъъпитте ли? Знаем знаем. Освен това си и от 20-те% с психични отклонения!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
giorgiacoffee
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 месец
и ПОДДКА ли ценцуурирате то скоро ще останем като киндзаздза в тия коментари, с две разрешени срички, КУ - означаваща НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С МИНИСТЕРСТВОТО НА ИСТИНАТА и КЮ за всичко останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
cyclop
преди 1 месец
...Баф *** мо мяукина кога не може да напишеш сричка от две букви без ценцурата да удари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 1 месец
*** кво прави туй окраинско знаме пак тук? Не сме ли на дъгова пропагандичка тоя месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 месец
както винаги... ааз съм от 20-те процента! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още