IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите AI работници - проклятието на ниските заплати без перспектива за развитие

Зад лъскавите модели с изкуствен интелект стоят хиляди часове нископлатен труд

11:24 | 07.06.24 г. 2
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Може би сте чували, че революционният изкуствен интелект (AI) се базира на основите на стария свят. Веригите на доставките, които създават инструменти с генеративен AI като ChatGPT имат високоплатени мениджъри и учени на върха, а отдолу стоят работници, които се трудят над обучението на алгоритмите.

Между 150 и 430 млн. души вършат такава работа, сочи скорошна прогноза на Световната банка. Те анотират изображения, текст и звук, създават ограничителни кутии около обекти в изображения, а отскоро пишат хайку, есета и измислени истории, за да обучат сложните инструменти, които в крайна сметка евентуално биха могли да заменят хора като мен, пише Парми Олсън за Bloomberg.

Те също така съществуват в един вид икономически застой. „Никога не съм срещал работник, който да ми каже: „Тази работа ми даде шанс да си купя къщата или да изпратя децата си в университет“, коментира Милагрос Мичели, изследовател в Disturbed AI Research Institute и Weizenbaum Institute.

Мичели си спомня, че през 2019 г. е разговарял с около десетина работници, занимаващи се с етикетиране на данни, които печелели по около 1,70 долара на час в Аржентина. Когато се връща през 2021 г., никой от тях не е помръднал, а заплатите им почти не са нараснали. Те все още са живеели под прага на бедността.

Работниците често трябва да започнат втора работа или да приемат нощни смени, казва Мадхумита Мурджия, AI редактор във Financial Times, чиято скорошна книга „Code Dependent” включва техните истории от целия развиващ се свят. Жена, която е работила за Samasource Impact Sourcing в Найроби, например, не е можела да издържа себе си и дъщеря си със заплатата и е трябвало да се премести при родителите си, казва Мурджия.

Самата работа е несигурна. Работничка в България не е можела да плаща наема си, след като ѝ спрели възможността да поема платени задачи след оплакване от нощните смени.

Крайните клиенти са Microsoft и OpenAI, едни от най-високо оценените компании в света. „Това е като работник във фабрика във Филипините, който не осъзнава, че роклята, която шие, ще бъде рокля за 3000 долара“, казва Мурджия.

Освен това има много малко възможности за изкачване по стълбичката нагоре. Мурджия установява, че работещите с данни не преминават към по-високоплатени дигитални работни места. „Те все още са ограничени до работа с ниска стойност“, казва тя.

Лидерите на фирмите за етикетиране на данни често започват с благородни намерения да помогнат на хората да се измъкнат от бедността, но срещат трудности да накарат корпоративните клиенти да плащат повече, тъй като конкуренцията в тяхната област се е увеличила. Поради това повечето платформи за работа с данни нямат въведени политики, които да гарантират, че работниците им печелят поне местната минимална заплата, показва проучване от 2021 г. на Oxford Internet Institute.

Да вземем тази реклама, търсеща „професионални преводачи“ в Нигерия, която предлага до 17 долара на час, за помощ за обучение на модели с генеративен изкуствен интелект. Това е много под средната ставка за нигерийски преводач, която започва от 25 долара на час, според Good Firms, уебсайт за клиентски отзиви. Рекламата идва от Remotasks, основна платформа на базирания в Сан Франциско AI стартъп Scale.ai, който наскоро набра 1 млрд. долара от инвеститори, включително Amazon.com в рамките на един от най-големите кръгове на финансиране за тази година. Scale.ai не е отговорила на няколкото запитвания за коментар, които са ѝ отправени.

Компанията и конкуренти като базираната в Сан Франциско Samasource Impact Sourcing, аржентинската Arbusta S.R.L. и българската Humans in the Loop играят ключова роля във веригата за доставки на AI, но от години обикновено плащат точно толкова, колкото работниците да се прехранват, казват Мурджия и д-р Мичели.

Това може да продължи дори когато работата с данни стане по-сложна. Напоследък платформи като Scale.ai търсят по-квалифицирани работници, включително художници и хора с дипломи за творческо писане, които да пишат кратки истории за обучение на AI системи, сочат документи с инструкции, разгледани от Miceli. Въпреки че предлагат по-високи заплати, те все още са под това, което хората с дипломи трябва да печелят.

Изследователите казват, че апетитът за такава работа нараства, но при малко стимули за осигуряване на справедливо заплащане е трудно да се очаква подобряване на икономическото състояние на работниците. Обучението на AI вече е ужасяващо скъпо поради цената на чиповете и облачните изчисления. (Фирмата за рисков капитал Sequoia Capital наскоро изчисли, че през 2023 г. AI индустрията е похарчила 50 млрд. долара за чипове на Nvidia за обучение на AI, но е генерирала само около 3 млрд. долара приходи.)

Това означава по-малко възможности за хората, стоящи в основата на AI революцията, и още веднъж показва, че истинските трансформиращи ефекти на технологията са в укрепването на икономическата мощ.

Може би можем да научим нещо от Nike. Още през 90-те години на миналия век компанията беше изправена пред силна негативна реакция за дългите часове и ниските заплати, които работниците ѝ в развиващите се страни получаваха. С течение на времето потребителските бойкоти и натискът от медиите накараха Nike да въведе по-строги трудови политики. Така тя похарчи милиони долари за подобряване на условията и възнагражденията.

Предизвикателството за работещите с данни е, че техните работни места са по-трудни за визуализиране по същия начин, по който можете да си представите младо момче, което шие обувки за тенис в слабо осветен склад. Това може да затрудни техните защитници да съберат подкрепа. Технологичните компании обаче трябва да помнят, че лошите условия на труд в дъното на тяхната верига за доставки също могат да доведат до нестандартен AI. Това е проблем във време, когато обществеността е по-предпазлива от всякога към модели, които халюцинират. Въпросът всъщност не е изключително сложен: плащайте повече на работещите с данни и се отнасяйте към тях по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 07.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Да ... изненадващо ... животът е несправедлив. Но това все пак е НЯКАКВА възможност за тези хора да работят. Ако имаха възможност за някаква ДРУГА работа, едва ли щяха да се хванат на тази. *** пример (от личен опит) - повечето роми във фирмите за чистота НЕ ЗНАЯТ да четат и пишат ... какво друго да работят ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Naemate1
преди 3 седмици
Тази овцедушна радост по генераторите взе да преминава полека - лека ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още