IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайната сделка на Apple с OpenAI - ключ за преодоляване на изоставането в AI

Случващото се между двете компании показва колко се е променила властта в Силициевата долина

15:00 | 08.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Софтуерният директор Крейг Федериги е накарал мениджърите да оборудват най-новата версия на операционната система за iPhone и iPad, известна на вътрешно ниво като „Crystal”, с възможно най-много AI. Звеното за услуги на Еди Кю пък е започнало да работи върху нова инфраструктура на центъра за данни за захранване на онлайн услуги с изкуствен интелект. Служителите също така са започнали да проучват как AI може да подкрепи Apple Music и приложенията за офис продуктивност на компанията.

Apple е установила, че нейният изкуствен интелект е достатъчно способен да захранва функции като писане по гласови бележки и редактиране на снимки, както и нови възможности за търсене през уеб браузъра Safari и генериране на автоматични отговори в приложения като Messages. Но в началото е установила, че OpenAI и Google са далеч по-напред в чатботовете и начина, по който тези услуги асистират в движение.

Това е поставило Apple в трудна позиция. Собствената технология на компанията не е готова, а мениджърите са загрижени, че един недобър чатбот може да навреди на репутацията.

Но дотогава вече е ясно, че потребителите ще очакват Apple да предложи такава услуга и това поставя компанията по пътя към сделката с OpenAI. Преди няколко месеца гигантът започва срещи със стартъпа – заедно с Google и други доставчици на чатботове – относно интегрирането на технологията в своя софтуер iOS.

Чрез аутсорсинг на чатбот функцията Apple може да се дистанцира от самата технология, включително от нейните случайни неточности и халюцинации. Същевременно обаче компанията се свързва със стартъп, обхванат от катаклизми и противоречия. Алтман, който се е на 39 години, беше изгонен от компанията за кратко миналото лято по причини, които остават неясни, а наскоро си навлече гнева на филмовата звезда Скарлет Йохансон заради AI глас, който прилича много на нейния.

Въпреки че Apple продължава да преговаря с Google за ползването на Gemini в устройствата ѝ, производителят на iPhone е постигнал споразумение с OpenAI първо. В крайна сметка Apple може да предложи редица чатботове на трети страни, но договаря сделки за всеки отделен случай, казват източниците, запознати с въпроса.

Apple е избрала OpenAI за свой първи партньор в изкуствения интелект по няколко причини, казва един от тях. Тя е получила по-добри бизнес условия в сравнение с тези, които Google е предложила, а Apple вярва, че технологията на OpenAI е най-добрата на пазара. Интегрирането на изкуствения интелект на Google в iPhone също така може да създаде впечатлението, че най-големият технологичен конкурент на Apple го е надвил в една особено важна нова област.

Междувременно OpenAI ще получи гигантска експозиция, която идва с дълбоката интеграция в едни от най-продаваните смартфони и таблети в света. Все пак участието на Apple може да доведе до повече контрол, свързан с опасенията за безопасността и поверителността, които се въртят около ChatGPT. В зависимост от това колко дълбоко Apple планира да интегира чатбот в своя софтуер, това може да означава още, че OpenAI има достъп до лична информация, което може да не се хареса на някои потребители.

Но Apple се очаква да предложи новите си AI функции като услуга по избор, казват източници, запознати с въпроса. Така че предпазливите клиенти биха могли лесно да се отдръпнат от тях, ако предпочитат.

Независимо от това, споразумението с OpenAI вероятно е временна мярка. Apple има дълга история на внедряване на външна технология в компанията, например когато замени чиповете на Intel със собствени компоненти.

Компанията също така гледа отвъд чатботовете. Тя има за цел да използва големи езикови модели - ключова технология зад генеративния AI - за да помогне за захранването на двойка роботизирани устройства, които тайно разработва, посочват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Dani_2077
преди 1 месец
Какво да очакваш от Епъл ... просто един финансов балон, който МНОГО успешно стриже свойте овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
scarlet57
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
macedonian
преди 1 месец
Курвo мoдерaторkе ***, мишката Ratten гъзa ли ти ближe, за да му изтриеш обидитe, а мен да баннeш .Ще надживееш децата си kyрвo .A на Раткy маймyнaта ще му намерим боксониеркатa . И ще прави това което пожела на ЛС - свиpkи до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още