IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайната сделка на Apple с OpenAI - ключ за преодоляване на изоставането в AI

Случващото се между двете компании показва колко се е променила властта в Силициевата долина

15:00 | 08.06.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато 23-годишният Сам Алтман се качва на сцената на годишната конференция на разработчиците на Apple през 2008 г., той се замисля, че може да използва новия App Store на компанията, за да популяризира софтуера си – услуга за намиране на приятели, наречена Loopt. „Смятаме, че това е нова епоха в мобилните устройства и сме развълнувани да бъдем част от нея“, казва Алтман.

Сега, 16 години по-късно, Apple отново се обръща към предприемача, но има обрат. Този път компанията се нуждае от неговата помощ толкова, колкото и той от Apple.

В момента Алтман управлява водещия стартъп за генеративен изкуствен интелект OpenAI. А Apple, която се бори да навакса в тази област, изгради партньорство за интегрирането на ChatGPT на OpenAI в операционната система на iPhone. Въпреки че е малко вероятно спорна личност като Алтман да излезе на сцената на събитието, споразумението ще бъде ключов фокус на световната конференция на разработчиците на Apple следващата седмица. Освен това показва колко силно се е променила властта в Силициевата долина през последните няколко години, пише Марк Гърман за Bloomberg.

Сделката дава на OpenAI достъп до милиони потребители на Apple, включително онези, които може би са се колебали да опитат ChatGPT по друг начин. За Apple споразумението носи най-горещата технология в епохата на изкуствения интелект – чатбот със зловещо големи възможности, който може да се комбинира със собствените ѝ услуги.

Apple разработва множество AI функции, включително такива, които работят на нейните устройства, и други, които изискват облачни изчисления. Компанията също така ще слее своя дигитален асистент Siri с AI. Собственият чатбот на компанията обаче все още не е готов.

Партньорството с OpenAI вероятно е „кратка до средносрочна връзка“ за Apple, коментира Даг Китлаус, технологичен ветеран, който съосновава и управлява бизнеса със Siri преди той да бъде придобит от Apple. „Но можете да заложите, че те ще работят усилено за изграждането на техни собствени компетенции в областта“.

Речта, която главният изпълнителен директор Тим Кук ще даде на конференцията за разработчици (WWDC) на 10 юни, се смята за най-големия опит за реклама на Apple от години. Компанията трябва да убеди потребители, разработчици и инвеститори, че може да процъфти в ерата на изкуствения интелект. Същевременно има допълнителен натиск, тъй като съществуващият бизнес на Apple е в застой, а приходите намаляха през пет от последните шест тримесечия.

Двете компании не са разкрили сделката си публично все още, а условията на споразумението не са ясни. Базираната в Купертино Apple отказва да коментира, както и базираната в Сан Франциско OpenAI.

Apple някога имаше преднина в AI услугите. Тя пусна дигиталния асистент Siri, изпреварвайки Alexa на Amazon.com и Google Assistant, които се появиха по-късно на пазара. Скоро обаче гигантът започна да изостава спрямо конкурентите си и това се случи преди големите промени през 2022 г., когато ChatGPT дебютира.

Пускането на чатбота на OpenAI през ноември същата година завладя въображението на потребителите и накара технологичните гиганти да се борят да разработят свои собствени AI услуги. Оттогава всички най-големи конкуренти на Apple постигнаха напредък. Чатботът Gemini на Google се бори с ChatGPT за надмощие на този зараждащ се пазар. Microsoft, най-големият поддръжник на OpenAI, започна да интегрира своя Copilot в софтуер. А Amazon.com демонстрира подобрена AI версия на Alexa.

За разлика от тях Apple не разкриваше нищо за своите AI амбиции досега. Миналата година Кук заяви, че компанията ще стъпва внимателно на това ново поле и ще добави AI технология, когато може да го направи по много смислен начин. Наскоро той каза, че Apple ще има предимство в изкуствения интелект поради своята „уникална комбинация от безпроблемна интеграция на хардуер, софтуер и услуги“.

Зад кулисите служители на Apple работят усилено, за да подкрепят това обещание. Около пускането на ChatGPT, малки екипи в подразделенията за AI и софтуерно инженерство на Apple започнали да работят по конкурент ChatGPT, използвайки фреймуърк, наречен Ajax.

Последна актуализация: 14:28 | 08.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Dani_2077
преди 2 седмици
Какво да очакваш от Епъл ... просто един финансов балон, който МНОГО успешно стриже свойте овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
scarlet57
преди 2 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
macedonian
преди 2 седмици
Курвo мoдерaторkе ***, мишката Ratten гъзa ли ти ближe, за да му изтриеш обидитe, а мен да баннeш .Ще надживееш децата си kyрвo .A на Раткy маймyнaта ще му намерим боксониеркатa . И ще прави това което пожела на ЛС - свиpkи до откат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още