IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco създаде фонд за инвестиции в AI стартъпи

Фондът е на стойност 1 млрд. долара

12:52 | 05.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Cisco създаде фонд за 1 млрд. долара, който да инвестира в стартъпи за изкуствен интелект (AI). По този начин компанията се присъединява към големите играчи в индустрията, които бързат да се сдобият с дялове в малки AI фирми, предава Ройтерс.

Чрез инвестиционното си звено Cisco инвестира в Cohere, Mistral AI и Scale AI, както и в други фирми. Компанията вече е обещала близо 200 млн. долара от фонда.

Стартъпът Scale AI е оценен на близо 14 млрд. долара, докато разработчиците на т.нар. основни модели Cohere и Mistral водят преговори с инвеститори за набирането на капитал при оценка от 5 млрд. долара всяка, твърдят източници.

Тези основни AI модели са изградени с използването на големи обеми от данни и могат да бъдат прилагани за широк спектър от задачи. 

След като подкрепената от Microsoft OpenAI даде начало на еуфорията около изкуствения интелект с пускането на ChatGPT, няколко технологични компании като Meta и Amazon също инвестираха в различни AI стартъпи.

Cisco е направила над 20 фокусирани върху изкуствения интелект придобивания и инвестиции през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още