IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият публичен спор на Мъск - какво точно означава "наука"?

Милиардерът влезе в пореден конфликт, този път с учен на Meta

16:05 | 04.06.24 г. 2
Снимка: Tolga Akmen/Bloomberg
Снимка: Tolga Akmen/Bloomberg

Лъкун е в Meta от 2013 г., а от 2003 г. е професор в Нюйоркския университет. Неговите туитове предполагат, че той следва философията, че нечия работа трябва да бъде публикувана, за да бъде наистина смятана за наука.

„Ако правите изследвания и не публикувате, това не е наука“, написа той в дълъг туит във вторник, опровергавайки Мъск. „Ако никога не сте публикували изследването си, но по някакъв начин сте го развили в продукт, може да умрете богат“, заключава той. „Но все пак ще бъдете малко огорчени и до голяма степен забравени“.

След съпротивата по-късно той даде разяснение в друга публикация: „Това, което казвам, е, че науката напредва чрез сблъсък на идеи, проверка, анализ, възпроизвеждане и подобрения. Ако не публикувате вашето изследване *по някакъв начин*, вашето изследване вероятно няма да има никакво влияние“.

Спорът предизвика дебат в цялата научна общност. „Какво е наука?, попита научното списание „Nature” в заглавие.

Някои аплодираха Лъкън. „Въпреки че получават много по-малко пари, признание и видомост от предприемачите, учените, които публикуват своите новаторски изследвания открито, са крайъгълният камък на технологичния напредък и значително допринасят за превръщането на света в едно по-добро място!“, туитна главният изпълнителен директор на AI стартъпа Hugging Face Клем Деланг.

Други, като Палмър Лъки, бивш директор на Facebook и основател на стартъпа в областта на отбраната Anduril Industries, оспориха дефиницията на Лъкун за наука. „Изключителната арогантност и елитаризъм са това, с което хората имат проблем“, туитна той.

За Мъск, който се гордее със своята базирана на физиката гледна точка и обича да рекламира как някога се е стремял да работи в ускорител на частици, в преследване на големите въпроси за Вселената, дефиницията на Лъкун за наука може да звучи като нещо метафорично.

Мъск обвинява университетите, че помагат за популяризиране на това, което той смята за прекалено либерално мислене, и други симптоми, които той нарича "вируса на пробудения ум".

През годините привлекателността на работата за Мъск беше впечатлението, че неговите компании се движат бързо, пълни са с инженери, привлечени от това, че могат да се борят с тежки проблеми и да видят идеите си, приложени на практика.

„Присъединих се към Илон, за да видя дали наистина можем да приложим тези нови технологии, за да направим пробив в нашето разбиране за Вселената“, каза миналата година Игор Бабушкин, експерт по изкуствен интелект, който е работил в OpenAI и DeepMind на Google. Той сподели това при разкриването на мисията на xAI.

Създаването на xAI бързо развълнува пазара на труда, свързан с AI, като един конкурент се оплака, че е трудно да се конкурира за потенциални кандидати, защото те са привлечени от Мъск и неговата репутация за създаването на стойност. И това беше преди последния кърг на финансиране на xAI, който оцени компанията на 24 млрд. долара, поставяйки началото на нова кампания за набиране на кадри.

След появата на стартъпа Мъск побърза да критикува конкурентите за това, което смята за либерални пристрастия на техните AI чатботове. Неговата идея за xAI проработи, привличайки някои инженери с подобно на неговото мислене.

Що се отнася до финалния отговор на Мъск към защитата на Лъкун за изследванията, той публикува само меме с участието на Пепе ле Пю, което гласи: „моята честна реакция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 1 месец
Към ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ тичат само тези, които немат естествен!ИИ ВЕЧЕ Е УБИЕЦ И ТВОРЕЦ. ОСТАВИ ЗА БЕЗМОЗЪЧНИТЕ ОРГАНИЧНИ САМО МРЪСНАТА РАБОТА И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗАПОВЕДИ.Какво е наука? ОБРАЗОВАН ГРАБЕЖ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още