IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft: Руска кампания за дезинформация се прицелва в Олимпийските игри в Париж

Целта е да се повлияе негативно на репутацията на Международния олимпийски комитет

11:36 | 04.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Русия е засилила онлайн кампанията си за дезинформация, която е насочена към Франция и предстоящите Олимпийски игри в Париж, обяви Microsoft в публикация в блога си, предава Ройтерс.

Кампанията, която включва фалшифицирани новинарски уебсайтове и пълнометражен документален филм, е специално предназначена да повлияе негативно на репутацията на Международния олимпийски комитет (МОК) и да създаде впечатлението, че летните игри ще бъдат помрачени от насилие, допълва Microsoft.

„Най-притеснителната дезинформация, разпространявана от проруски играчи, се стреми да се представя за военни организации и да фабрикува заплахи за игрите на фона на конфликта Израел – „Хамас“, обяви компанията.

Руското посолство в Лондон не е отговорило на изпратеното му запитване от Ройтерс за коментар.

Microsoft твърди, че в края на 2023 г. е открила случаи на известни руски участници в дезинформацията, публикуващи „вероятно дигитално генерирани“ изображения, които претендират да показват графити в Париж, заплашващи с насилие срещу израелци, присъстващи на Олимпиадата. Някои от надписите споменават убийствата от 1972 г. на 11 израелски олимпийци в Мюнхен от палестински екстремисти.

Кампаниите са проведени от две подкрепяни от Русия организации, казва Microsoft. По думите ѝ тя ги следи като Storm-1679 и Storm-1099, която е известна още като „Doppleganger”. Използвайки набор от 15 фалшифицирани френски новинарски уебсайта, Doppleganger е разширила руските твърдения за корупция в МОК и потенциално насилие по време на игрите, допълва софтуерният гигант.

През юни миналата година групата, която Microsoft следи като Storm-1679, е създавала пълнометражен филм, наречен „Olympics Has Fallen”, който според компанията е има цели да омаловажава ръководството на МОК.

По думите на Microsoft този филм е озвучен с фалшиво, генерирано с изкуствен интелект аудио, като е ползван гласът на Том Круз и е ползван уебсайтът за персонализирани видео съобщения Cameo, за да добавят и други и други американски знаменитости от САЩ.

Усилията „ясно сигнализират, че създателите на съдържанието са отделили значително време за проекта и са демонстрирали повече умения от повечето кампании за влияние, които наблюдаваме“, казва Microsoft.

„Кремълската машина за пропаганда и дезинформация едва ли ще се въздържи от това да използва мрежата си от участници, за да подкопае игрите с наближаването на Олимпиадата“, допълва компанията.

Кампанията се е засилила в края на миналата година след решението на МОК да позволи на руските спортисти да се състезават в игрите като неутрални състезатели, казва Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 3 седмици
Microsoft: Tези какво общо имат а това ,че Русия засилвала пропагандата си .? Вече няма никакви граници пълен хаос цари -- ако можем да наречем Западната медия. Освен лъжи и пропаганда няма грам истина в нищо. Това което е написано днес след няколко дена твърдят точно обратното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още