IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI революцията вече губи сили

Темпът на иновациите в областта на изкуствения интелект се забавя

06:41 | 04.06.24 г. 2
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Днешният AI остава изключително скъп за работа

Често цитирани данни в аргументите, че живеем в AI балон, са изчисления на фирмата за рисков капитал Sequoia от Силициевата долина, че индустрията е похарчила 50 млрд. долара за чипове от Nvidia за обучение на AI през 2023 г., но е донесла едва 3 млрд. долара приходи.

Тази разлика е тревожна, но това, което наистина е от значение за дългосрочното здраве на индустрията, е колко струва използването на изкуствения интелект.

Числата са почти невъзможни за достигане, а оценките варират в широки граници, но най-важното е, че за популярна услуга, която разчита на генеративен изкуствен интелект, разходите за нейното управление далеч надвишават и без това смущаващите очите разходи за нейното обучение. Това е така, защото AI трябва да мисли отново всеки път, когато нещо бъде поискано от него, а ресурсите, които изкуственият интелект използва, когато генерира отговор, са много по-големи от това, което е необходимо, да речем, за да върне конвенционален резултат от търсенето. За компания, поддържана почти изцяло от реклами като Google, която сега предлага обобщения, генерирани от AI, в милиарди резултати от търсене, анализаторите смятат, че предоставянето на AI отговори на тези търсения ще изяде маржовете на компанията.

В последните си финансови отчети Google, Microsoft и други заявиха, че приходите им от облачни услуги са се увеличили, което те отчасти приписват на тези услуги, захранващи AI на други компании. Но поддържането на тези приходи зависи от това, че други компании и стартиращи фирми получават достатъчно стойност от изкуствения интелект, за да оправдаят продължаващото харчене на милиарди долари за обучение и управление на тези системи. Това ни води до въпроса за навлизането на технологията.

Ограничени възможности за ползване

Скорошно проучване, проведено от Microsoft и LinkedIn, установи, че трима от всеки четирима офис служители вече използват AI в работата си. Друго проучване, проведено от компанията за управление на корпоративните разходи и следенето им Ramp, показва, че около една трета от компаниите плащат за поне един AI инструмент, спрямо 21% преди година.

Това предполага, че има огромна пропаст между броя на работниците, които просто си играят с изкуствения интелект, и една друга група, която разчита на него и си плаща за него. AI Copilot на Microsoft например струва 30 евро на месец.

OpenAI не разкрива годишните си приходи, но през декември Financial Times писа, че са били поне 2 млрд. долара и че компанията смята, че може да удвои тази сума до 2025 г.

Това все още е далеч от приходите, необходими, за да се оправдае настоящата оценка на OpenAI от близо 90 млрд. долара. Неотдавнашна демонстрация на гласовите функции на компанията доведе до 22% дневен скок на мобилните абонаменти, сочи компанията за анализи Appfigures. Това показва, че компанията се отличава с това, че генерира интерс и внимание, но не е ясно колко от тези потребители ще останат.

Доказателствата сочат, че изкуственият интелект далеч не е средството за повишаване на продуктивността, за каквото се рекламира, коментира Питър Капели, професор по мениджмънт в Wharton School към Университета на Пенсилвания. Въпреки че тези системи могат да помогнат на някои хора да вършат работата си, те всъщност не могат да ги заменят. Това означава, че е малко вероятно те да помогнат на компаниите да спестят от заплати. Той ги сравнява с начина, по който автономните камиони се появяват бавно отчасти защото се оказва, че управлението на камион е само една от работите на шофьора.

Добавете безбройните предизвикателства при използването на AI на работа. Изкуственият интелект например все още измисля фалшива информация, което означава, че е нужен опитен човек да го използва. Освен това извличането на максимума от отворените чатботове не е интуитивно, а работниците все пак се нуждаят от значително обучение и време за приспособяване.

Промяната на мисленето и навиците на хората ще бъде сред най-големите пречки пред бързото приемане на AI. Това е забележително последователен модел при внедряването на всички нови технологии.

Нищо от това не означава, че днешният изкуствен интелект в дългосрочен план няма да трансформира всякакви работни места и индустрии. Проблемът е, че сегашното ниво на инвестиции – в стартиращи фирми и от големи компании – изглежда се основава на идеята, че AI ще стане много по-добър, толкова бърз и ще бъде възприет толкова бързо, че въздействието му върху нашия живот и икономиката е трудно за разбиране.

Все повече доказателства сочат, че това няма да е така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Naemate1
преди 1 месец
Текущите генератори работещи с налучкване и без грам мисъл с цената на скъп хардуер и много ток не са ИИ който търсим. Имат умерено приложение за изготвяне на колаж от текст или картинки и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още