IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI революцията вече губи сили

Темпът на иновациите в областта на изкуствения интелект се забавя

06:41 | 04.06.24 г. 2
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Американският производител на чипове Nvidia отчете впечатляващи приходи миналата седмица. Предприемачът Илон Мъск заяви, че следващата година ще имаме изкуствен интелект на човешко ниво. Технологичните гиганти изглежда не успяват да се сдобият с достатъчно чипове, необходими за захранването на изкуствения интелект. Със сигурност изглежда, че AI влакът тъкмо е напуснал гарата и всички трябва да се качим на борда.

Но на хоризонта може да се задава значително разочарование, както по отношение на това, което AI може да направи, така и по отношение на възвръщаемостта, която ще генерира за инвеститорите.

Скоростта на усъвършенстване на изкуствения интелект се забавя и изглежда има по-малко приложения от първоначално предвиденото дори за най-добрите от тях, пише Кристофър Мимс за The Wall Street Journal. По думите му е изключително скъпо да се създаде и управлява AI. Постоянно се появяват нови, конкурентни модели с изкуствен интелект, но им отнема много време, за да окажат значимо въздействие върху начина, по който повечето хора действително работят.

Тези фактори повдигат въпроси за това дали AI може да се превърне в стока, за потенциала му да генерира приходи и особено печалба, и дали всъщност се ражда една нова икономика.

Темпът на подобряване на AI се забавя

Повечето от измеримите и качествените подобрения в днешните големи езикови модели като ChatGPT на OpenAI и Gemini на Google, включително техните таланти за писане и анализ – се свеждат до вкарването на все повече данни в тях.

Тези модели работят, като усвояват огромни обеми текст и е неоспоримо, че досега простото добавяне на още данни е довело до по-добри възможности. Но основната бариера пред това да се продължи по този път, е, че компаниите вече са обучили своите изкустени интелекти върху малко или много целия интернет и им липсват допълнителни данни, с които да го захранят.

За да обучат следващото поколение изкуствен интелект, инженерите се насочват към „синтетични данни“ – такива, генерирани от други изкуствени интелекти. Този подход не проработи за създаването на по-добра технология за самоуправление на превозни средства и има редица доказателства, че би била по-добра за големите езикови модели, казва Гари Маркъс, когнитивен учен, който е продал AI стартъп на Uber през 2016 г.

Изкуствени интелекти като ChatGPT бързо се надграждаха в ранните си дни, но това, което видяхме през последните 14 месеца и половина, са само допълнителните успехи, казва Маркъс. „Истината е, че основните възможности на тези системи или са достигнали плато, или поне са забавили развитието си“, допълва той.

Допълнителни доказателства за забавянето на това подобрение на AI могат да бъдат намерени в изследвания, които показват, че разликите в представянето на различните AI модели намаляват. Всички най-добри патентовани AI модели вече имат почти едни и същи резултати на тестовете за способностите им, а дори безплатни модели с отворен код, като тези на Meta и Mistral, наваксват.

AI може да се превърне в суровина

Зряла технология е тази, която всеки знае как да изгради. При липсата на големи пробиви, които стават изключително редки, никой няма предимство в представянето. Същевременно компаниите търсят ефективност и всеки, който печели, всъщност се измества от този, който е начело, към онзи, който може да намали разходите му из основи. Последната голяма технология, с която това се случи, бяха електрическите превозни средства, а сега изглежда, че същото се случва с AI.

Превръщането на изкуствения интелект в суровина е една от причините Аншу Шарма, изпълнителен директор на стартъпа за AI поверителност и данни Skyflow и бивш вицепрезидент на гиганта за бизнес софтуер Salesforce, да смята, че бъдещето на стартъпите за изкуствен интелект, като OpenAI и Anthropic, може да е неясно. Въпреки че е оптимист, че големи компании като Microsoft и Google ще успеят да привлекат достатъчно потребители, за да направят инвестициите си в AI полезни, това ще изисква харченето на огромни суми за дълъг период от време, оставяйки дори най-добре финансираните стартиращи AI компании неспособни да се конкурират.

Това вече се случва. Някои AI стартъпи вече преживяват сътресения, включително Inflection AI – нейният съосновател и други служители напуснаха Microsoft пре март. Главният изпълнителен директор на Stability AI, който изгради популярния инструмент с изкуствен интелект за генериране на изображения Stable Diffusion, напусна внезапно през март. Много други стартъпи за AI, дори добре финансираните, очевидно преговарят за намирането на купувачи на бизнеса си.

Последна актуализация: 06:46 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Naemate1
преди 1 месец
Текущите генератори работещи с налучкване и без грам мисъл с цената на скъп хардуер и много ток не са ИИ който търсим. Имат умерено приложение за изготвяне на колаж от текст или картинки и до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още