IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима души са арестувани при голяма спецоперация срещу киберпрестъпници в Европа

Заловените са хванати в Украйна и Армения

16:42 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Четирима души са арестувани в Украйна и Армения, а над 100 интернет сървъра са спрени в рамките на голяма спецоперация, насочена срещу международни киберпрестъпления, засегнали хиляди хора, обяви Европол, цитирана от Ройтерс.

Проведената между 27 и 29 май акция беше определена от Европол като „най-голямата досега операция срещу ботнет мрежи, които играят основна роля във внедряването на зловреден софтуер“.

Засегнатите ботнет мрежи включват IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot и Bumblebee, допълват властите.

Операцията, наречена Operation Endgame, е инициирана и ръководена от Франция, Германия и Нидерландия. В нея са участвали няколко други държави, включително Великобритания, САЩ и Украйна, гласи изявлението на Европол.

„При международната Операция Endgame нашите разследващи органи успяха да нанесат най-големия и най-значителен удар срещу киберпрестъпността досега“, коментира в изявление германският министър на вътрешните работи Нанси Фейзър.

Продължителното полицейско разследване е разбило инфраструктурата, „от която произлизат масови рансъмуер атаки по целия свят, при които данните се улавят, криптират и след това жертвите са изнудвани“, посочва Фейзър, допълвайки, че подобно престъпление е причинило значителни икономически щети на Германия.

„Хилядите жертви ще бъдат предупредени, за да могат да се защитят от други рансъмуер атаки“, коментира френската прокуратура.

Един от арестите е извършен в Армения, а другите три – в Украйна, обяви Европол и допълни, че повече от 200 домейна вече са под контрола на властите.

Зловреден софтуер позволява на киберпрестъпниците тайно да се свързват с компютрите на хората за недоброжелателни цели.

Един от основните заподозрени е спечелил най-малко 69 млн. евро в криптовалута, като е отдал под наем сайтове за престъпна инфраструктура за внедряване на рансъмуер, твърдят разследващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още