IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как AI направи Марк Зукърбърг отново популярен в Силициевата долина

През годините лидерът на Meta беше критикуван за много неща, но сега подходът му към изкуствения интелект оставя всичко на заден план

20:43 | 29.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Новата популярност на Зукъбърг в технологичните кругове е поразителна заради изпълнената му с конфликти история с разработчиците. В продължение на две десетилетия Meta понякога издърпваше килимчето изпод краката на програмистите. През 2013 г. например Зукърбърг купи Parse – компания, която създаде инструменти за разработчици – за да привлече програмисти да направят приложения за платформата на Facebook. Три години по-късно той прекрати усилията си в тази посока, ядосвайки програмистите, които бяха инвестирали времето и енергията си в проекта.

Говорителка на Зукърбърг и Meta отказва да коментира въпроса.

Отвореният код има и дълга и интересна история в Силициевата долина. Около конфликта между отворените и затворените системи се води не една технологична битка.

В зората на интернет Microsoft се бореше да предостави софтуер, който управлява интернет инфраструктурата, само за да загуби в крайна сметка от софтуерни проекти с отворен код. Наскоро Google пък пусна своята мобилна операционна система Android с отворен код, за да засенчи затворената система на Apple за iPhone. Интернет браузърът Firefox, блогинг платформата WordPress, популярният пакет софтуерни инструменти за анимация Blender бяха създадени именно с помощта на технологии с отворен код.

Зукърбърг, който основа Facebook през 2004 г., отдавна подкрепя технологията с отворен код. През 2011 г. Facebook даде началото на Open Compute Project – организация с нестопанска цел, която свободно споделя дизайна на сървъри и оборудване в центрове за данни. През 2016 г. Facebook също така разработи Pytorch – библиотека за софтуер с отворен код, която е широко използвана за създаване на AI приложения. Освен това компанията споделя чертежи на чипове, които е разработила.

Решението на Meta да отвори своя изкуствен интелект не минава без спорове. През 2022 и 2023 г. юридическите екипи и тези, отговарящи за политиките, подкрепят по-консервативния подход към софтуера, опасявайки се от негативна реакция от регулаторите във Вашингтон и Европейския съюз. Но технологични експерти в Meta, като Ян ЛеКун и Джоел Пино, които оглавяват AI изследванията, налагат отворения модел, за който твърдят, че ще бъде от полза за компанията в дългосрочен план.

Инженерите печелят. Зукърбърг се съгласява, че ако кодът е отворен, той може да бъде подобрен и защитен по-бързо, посочи той в публикация във Facebook миналата година.

За някои разработчици подходът на Зукърбърг не изтрил багажа му от миналото. 25-годишният софтуерен разработчик Сам Маклойд от Мелбърн, Австралия, изтрива профила си във Facebook преди години, след като му става все по-неприятно как компанията се отнася към поверителността и други фактори.

Но наскоро, твърди той, е разбрал, че Зукърбърг е пуснал „авангардни“ софтуерни модели с отворен код – нещо, което не може да се каже за други големи технологични компании.

24-годишният Мат Шумър, разработчик от Ню Йорк, казва, че е използвал затворените AI модели на Mistral и OpenAI за захранване на дигитални асистенти за стартъпа му HyperWrite. Но след като Meta пусна своя актуализиран модел с отворен код миналия месец, Шумър започва да разчита силно на него. Каквито и резерви да е имал към Зукърбърг преди, сега те са в миналото.

„Разработчиците започнаха да виждат отвъд редицата проблеми, които са имали с него и Facebook“, коментира г-н Шумър. „В момента това, което той прави, е наистина добро за общността, подкрепяща отворен код.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borismt
преди 1 месец
Моделът на Мета е най-добър. Пуснах една и съща математическа задача на всички достъпни модели . Всички се правят на ударени. И след няколко оуточнения пак не я решават. Моделът на Мета, след първото уточнение, че става въпрос за полегнал цилиндър, а не както я е решил за изправен, веднага я реши. На другите модели им казвам, че ми дават решението за изправен цилиндър, а аз изкам за полегнал, пак юи дават решение за изправен.Моделът на Мета е супер. Скоро ще пускат и лама 4 , а също и през ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Е, подобни хора винаги са нееднозначни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още