IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Мъск омайва акционерите, за да гласуват в полза на възнаграждението му?

Лидерът на Tesla продължава битката си за пакета в размер на 56 млрд. долара

17:47 | 29.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Илон Мъск предлага обиколки в завод на Tesla на 15 акционери, които гласуваха за неговия пакет от възнаграждения на стойност 56 млрд. долара – поредното усилие на компанията за електромобили да събере гласове за изплащането на средствата, след като съдът отхвърли компенсацията, предава Ройтерс.

Предстоящото гласуване, чийто резултат ще бъде обявен на годишната среща на компанията на 13 юни, се разглежда като референдум за управлението на Мъск, докато инвеститорите се притесняват, че той е разсеян заради другите си начинания и че неговите често противоречиви изказвания натежават върху репутацията и продажбите на Tesla.

Компанията прави необичайни и публични усилия, за да събере подкрепа за заплащането на Мъск. Бордът на компанията оправда сумата, като каза, че е необходимо да се увери, че Мъск дава приоритет на Tesla пред другите си ангажименти.

Tesla поиска от акционерите да потвърдят одобрението си за рекордния пакет, който беше определен през 2018 г., но беше отказан от съдия, който установи, че възнаграждението е било договорено от директори, които изглеждат подчинени на Мъск.

„Не отлагайте, гласувайте днес!“, призова Tesla.

Водена от Мъск и други директори на Tesla, обиколката на производствените линии на Cybertruck и Model Y в Тексас ще се състои на 12 юни – ден преди годишната среща на акционерите на Tesla, обяви компанията.

Този ход е „поредното усилие да се опитат да очароват инвеститорите на дребно“, каза Нел Миноу, заместник-председател на ValueEdge Advisors, консултантска компания за корпоративно управление.

Според S&P Global Market Intelligence 44% от обикновените акции на Tesla са притежавани от непрофесионални акционери, включително инвеститори на дребно. Това е най-големият дял сред 10-те най-големи компании в S&P 500.

„Смятам, че това просто говори за неговата грандиозност, че той смята, че присъствието му по някакъв начин ще му помогне да постигне резултатите, които иска. Не мисля, че той ще промени вота на някого, ако стори това“, коментира още Миноу.

Прокси консултантската фирма Glass Lewis в събота заяви, че е призовала акционерите на Tesla да отхвърлят пакета, като се позовава на „поредицата от изключително времеемки проекти“ на Мъск.

„Неговият фокус очевидно не е само върху Tesla”, коментира Кристин Хъл, основател на Nia Impact Capital (акционер в Tesla), който гласува срещу възнаграждението.

Мъск, който е най-богатият човек в света, също така е главен изпълнителен директор на SpaceX, а през 2022 г. придоби Twitter. Освен това създаде компанията за изкуствен интелект xAI, която набра 6 млрд. долара в най-новия си кръг на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още