IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Nvidia се доближава все повече до тази на Apple

Скоро може да станем свидетели на ключово пренареждане на най-големите играчи на Wall Street

13:32 | 29.05.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg
Снимка: Michaela Vatcheva/Bloomberg

Цената на акциите на Nvidia повиши стойността си с около 6%, достигайки рекорден връх във вторник, което издигна пазарната капитализация на производителя на AI чипове на ниво с около 100 млрд. долара под капитализацията на Apple. Това подсказва, че може да се задава голямо пренареждане на най-големите играчи на Wall Street, предава Ройтерс.

Последно акциите на Nvidia се търгуваха за 1128 долара, благодарение на което пазарната ѝ капитализация достигна 2,8 трлн. долара. За сравнение капитализацията на Apple е 2,9 трлн. долара, като тя е втора по този показател на Wall Street след Microsoft.

Стойността на книжата на Nvidia се повиши с близо 13% откакто миналата седмица компанията прогнозира приходи за второто тримесечие, които се оказаха над очакванията на Wall Street, и обяви сплит на акциите. Последното успя да развълнува инвеститорите.

В последно време Nvidia се търгува 36 пъти над прогнозата за печалбата си в сравнение с 38 пъти за Advanced Micro Devices и 21 пъти за Intel, сочат данни на LSEG.

Цената на акциите на гиганта се повиши повече от два пъти от началото на годината, след като скочи над три пъти миналата година.

Nvidia, която е един от най-големите печеливши от бума на изкуствения интелект, отчете петкратен скок на приходите в сегмента с центрове за данни миналата година, докато клиентите се редят на опашка за нейните високопроизводителни чипове.

Alphabet, Microsoft, Amazon.com и други технологични компании се конкурират за ограничения брой висок клас полупроводници на Nvidia, докато се надпреварват да доминират в AI изчисленията.

„Бизнесът върви невероятно добре. Има толкова много възможности за продължаващ растеж, а в темата за AI все още има хляб“, коментира инвестиционният анализатор в AJ Bell Дан Коутуърт.

Отдавна смятана за задължителна за притежаване акция на Wall Street, през последните месеци Apple се представи по-слабо в сравнение с други големи технологични компании. Стойността на книжата ѝ се понижи с 2% от началото на годината, докато гигантът се бори със слабото търсене на iPhone и силната конкуренция в Китай.

По-рано тази година Microsoft изпревари Apple като най-високо оценена компания в света, като побърза да задмине и други технологични компании в сферата на изкуствения интелект.

Във вторник цената на акциите на Microsoft се понижи с 0,4%, давайки ѝ пазарна капитализация от 3,1 трлн. долара.

Същевременно Apple се насочва по-бавно към пускането на генеративен изкуствен интелект в сравнение с конкуренти като Microsoft и Google, които вече интегрират технологията в своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: evlogi, свежо:):), ама както се казва - а дано, ама надали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
До: Ckъcaнa_Ушaнka Пък и нали чу, че ребятата открили в Сибир находище на подобни чипове, и сега като започнат добивът им, на Nvidia им е спукана ралтата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: zelka007, ама на нас за какво са ни разни супер-дупер интелекти, като си имаме тебе? Ти си ни предостатъчен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 месец
Дж.Хуанг подготвя вече новият корпоративен процесор на nvidia ... :))) ... графичният процесор на rtx3090 има около 28млрд транзистора ... топ чипът им Н100 има около 80млрд транзистора ... чудовищата , които проектират , В100 и В200 , ще имат по около 208млрд транзистора и ще се продават за четвърт милион $ бройката първоначално ... !! ... с тяхна помощ се предполага , че ще извършим прехода към супер-интелект ... има дълга опашка от клиенти за тях пред вратите му ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още