IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията по AI може да повтори криптобалона, предупреждава нобелов лауреат

В момента има твърде много доверие за бъдещата посока на AI, смята Пол Ромър

11:09 | 29.05.24 г. 2
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Прекомерното доверие в изкуствения интелект (AI) рискува да повтори грешките от криптобалона отпреди само две години, предупреди професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромър.

„В момента има твърде много доверие за бъдещата посока на AI”, каза Ромър за Bloomberg TV в сряда. „Когато хората проектират това напред, мисля, че са в риск да направят много сериозна грешка“.

OpenAI предизвика засилено вълнение около изкуствения интелект с изключително популярния си чатбот ChatGPT в края на 2022 г., което доведе до огромни инвестиции в изчислителна мощ и облачни възможности от страна на технологични гиганти от Microsoft до Alibaba. Това превърна Nvidia в компания за няколко трилиона долара, тъй като чиповете ѝ са по-ефективни в обучението на AI.

Ромър обаче предупреждава, че е опасно да се очаква сегашният темп на подобрение на AI услуги да продължи до безкрай.

„Възползвахме се от увеличаването на изчисленията и поемането на много данни“, казва бившият икономист на Световната банка. „Увеличаването на изчисленията е доста лесно. Това са просто повече машини, повече чипове. Но това, което ще се случи, е, че няма да имаме достатъчно данни“.

Основен предупредителен пример за Ромър е този с автономните превозни средства. Компании като Tesla обещават напълно самоуправляващи се автомобили от години, но системите им за автоматизация продължават да бъдат измъчвани от проблеми с надеждността и извънредни сценарии, които пречат на реализацията на това обещание.

След две години хората вероятно ще погледнат назад към настоящия момент и ще кажат, че „това наистина беше балон, ние надценихме накъде отива“, заключи Ромър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 месец
Генераторите са доста далеч от ИИ. Балонът е факт с напомпаните очаквания от тези генератори, които имат приложение безспорно, но не са това за което ги представят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 1 месец
"рискува да повтори грешките от криптобалона отпреди само две годиниг." На 29.05 2022 биткойн се е търгувал за около 29к, сега е приблизително 68к.Не ми се виждат кой знае какви грешки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още