IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият залог на Малайзия: Страната ще инвестира над 100 млрд. долара в полупроводници

Малайзия привлича все повече чуждестранни инвеститори с идеята да се превърне в глобален производствен център за чипове

19:30 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Малайзия планира инвестиции от най-малко 500 млрд. рингита (107 млрд. долара) за своята полупроводникова индустрия, обяви министър-председателят Ануар Ибрахим, тъй като страната от Югоизточна Азия се стреми да се позиционира като глобален производствен център в тази сфера.

Малайзия е основен играч в производството на полупроводници, като представлява 13% от глобалното тестване и опаковане, съобщава Bloomberg, Тя привлече мащабни инвестиции от водещи фирми в индустрията през последните години, включително Intel и Infineon.

Ануар казва, че въпросната инвестиция ще бъде насочена към проектиране на интегрални схеми, усъвършенствано опаковане и производствено оборудване за чипове.

Малайзия също така иска да основе поне 10 местни компании за проектиране и модерни опаковки за полупроводници, с приходи между 210 млн. и 1 млрд. долара, посочва още Ануар.

Страната от Югоизточна Азия ще отдели 5,3 млрд. долара фискална подкрепа, за да постигне тези цели, добавя той, като каза, че допълнителни подробности по темата ще бъдат обявени по-късно.

„Разполагаме със силен капацитет да се диверсифицираме и да се издигнем по-високо във веригата на стойност... за да преминем към още по-висок клас производство, дизайн на полупроводници и усъвършенствано опаковане“, подчертава Ануар.

Той не посочва срокове за изпълнение на целите.

На 22 април Ануар обяви, че Малайзия планира да изгради най-големия парк за проектиране на интегрални схеми в Югоизточна Азия и ще предложи стимули, включително данъчни облекчения, субсидии и такси за освобождаване от визи, за да привлече глобални технологични компании и инвеститори.

Той добави, че предложеният парк за проектиране на интегрални схеми е част от усилията на Малайзия да премине отвъд сглобяването и тестването на бекенд чипове.

Малайзия се смята за добре позиционирана за по-нататъшен бизнес в сектора на полупроводниците, тъй като китайските производители на чипове се диверсифицират извън Китай за нуждите на асемблирането.

Китайската Xfusion, бивша дъщерна компания на Huawe, заяви миналия септември, че ще си партнира с малайзийската NationGate за производство на GPU сървъри - сървъри, предназначени за центрове за данни, които се използват в областта на изкуствения интелект (ИИ) и високопроизводителните изчисления.

Базираната в Шанхай StarFive също изгражда център за дизайн в малайзийския щат Пенанг, докато фирмата за опаковане и тестване на чипове TongFu Microelectronics обяви, че ще разшири своето съоръжение в Малайзия - начинание с американския производител на чипове AMD.

Германската Infineon заяви миналия август, че ще инвестира 5 млрд. евро в разширяване на завода си за чипове в Малайзия, докато американският производител Intel обяви през 2021 г., че ще построи фабрика за модерни чипове за 7 млрд. долара в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още