IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AI дава началото на "следващата индустриална революция" - а Wall Street печели от това

Компании от старата школа същевременно се представят по-добре от по-широкия пазар

14:19 | 29.05.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Търсенето на изкуствен интелект (AI) все още преживява бум, година след като този феномен превзе Wall Street. Далеч отвъд технологичния сектор, инвеститорите намират печеливши акции сред играчите от по-старата школа, пише Чарли Грант за The Wall Street Journal.

Компаниите с по-дебели портфейли инвестират значително в AI технологии, което дава неочакван тласък на производители на чипове като Nvidia и на множество бизнеси - като доставчици на енергия и на суровини - тъй като работят с техни продукти.

Wall Street си взема бележка. Секторът на комуналните услуги в S&P 500 записа ръст от 15% през последните три месеца, надминавайки всички останали в индекса. Акциите на енергийните компании и тези за суровини се представят по-добре от по-широкия пазар, който е напреднал с 4,2% през този период. Цените на книжата на компаниите в промишлеността растат, тъй като фирмите могат да се възползват от разширяването и обновяването на центровете за данни.

Финансовият отчет на Nvidia, представен миналата седмица, показа, че търсенето на AI възможности тепърва набира скорост. Компанията обяви, че има приходи от продажби за 26 млрд. долара за последното тримесечие, над три пъти повече спрямо сумата година по-рано. Акциите на хардуерния производител се търгуват на рекордни нива, като тази година са повишили стойността си повече от два пъти.

„Следващата индустриална революция започна“, а компаниите и държавите превръщат наличните си центрове за данни във „фабрики за изкуствен интелект“, коментира главният изпълнителен директор Дженсен Хуан по време на разговор с инвеститори.

Технологични гиганти като Microsoft и Meta Platforms харчат милиарди за чипове на Nvidia и свързана инфраструктура, за да изградят свои собствени AI възможности. Правителството може да се присъедини. Двупартийна група в Сената на САЩ препоръча десетки нови федерални разходи на стойност милиарди долари, свързани с AI, да бъдат похарчени в следващите години.

„Тук са възможностите за инвестиране“, коментира Лорън Гудуин, икономист и главен стратег в New York Life Investments. „Това са строители и оператори на центрове за данни, компании за енергия и комунални услуги“.

Ръководителите на центрове за данни твърдят, че засилващото се търсене означава по-дълго време за доставка на ключово оборудване, като хладителни системи и резервни генератори.

„Видяхме засилване на търговията, свързана с AI. Тя вече не зависи само от една акция“, коментира Надя Ловел, старши стратег в UBS. „Чиповете са основата, но не са цялата къща“.

Global X U.S. Infrastructure Development ETF нарасна с 13% тази година, изпреварвайки ръста от 11% на S&P 500.

Книжата на Vertiv Holdings, която произвежда оборудване, захранващо и охлаждащо центрове за данни, са увеличили стойността си повече от два пъти тази година. Компанията заяви, че през първото тримесечие новите поръчки са скочили с 60% спрямо година по-рано. Анализатори от Wall Street очакваха около 15% растеж и ревизираха рязко прогнозите си за печалбата за следващите години.

„Въпреки че все още е в начален стадий, изкуственият интелект бързо се превръща в широко разпространена тема в нашите крайни пазари“, коментира миналия месец главният изпълнителен директор на Vertiv Джордано Албертаци.

Eaton - компания, която прави оборудване за управление на енергия, записа 42% ръст на борсата тази година. Johnson Controls, която произвежда електронни системи за търговски сгради, пък скочи с 28 на сто.

Инфраструктурните акции могат да получат допълнителен тласък, ако Федералният резерв понижи лихвените проценти по-късно тази година, както много инвеститори очакват. В петък инвеститорите ще следят новите данни за индекса на потребителските разходи – предпочитаният от Фед измерител на инфлацията – за сигнали относно бъдещето на лихвите.

Ралито остави акциите да се търгуват доста над техните дългосрочни средни стойности. Eaton се търгува 31 пъти над очакваните печалби за следващите 12 месеца, докато Vertiv се търгува 40 пъти отгоре спрямо 21 пъти при S&P 500.

Бумът при разходите означава, че високите оценки на индустриалните фирми са по-малко рискови от обичайното, твърди Джоузеф Гио, анализатор в Williams Jones Wealth Management. „Тези компании са по-малко циклични, отколкото бяха преди“, посочва той, допълвайки, че според нето Eaton може почти да удвои печалбата си в следващите пет години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 29.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още