IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде малко за контрол, твърде голямо за игнориране: Telegram - приложението, разделящо Европа

Чат приложението се превърна в ключово оръжие за прокремълски акаунти, разпространяващи дезинформация

13:26 | 28.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Калас твърди, че тези данни не показват цялата картинка и „Европейската комисия трябва да извърши независима оценка“. ЕК не е отговорила на запитването за коментар по въпроса.

Все пак данните на Telegram го поставят под прага, необходим за задействане на редица строги задължения съгласно водещия Закон за цифровите услуги на ЕС, който влезе в сила през февруари.

На големите платформи ЕС може да наложи глоби в размер до 6% от годишните им приходи от продажби, ако установи нарушения – или да наложи забрана на повторните нарушители в ЕС. Тези правила обхващат Facebook на Meta Platforms, YouTube на Alphabet, TikTok на ByteDance и други.

По-малките платформи попадат под обсега на националните агенции на местата, където въпросните компании имат представителство. В случая на Telegram това е Белгия. И все пак националните власти имат ограничени правомощия да предприемат действия по отношение на съдържанието на услугата, коментира говорител на Белгийския институт за пощи и телекомуникации.

„Призивите за насилие или увреждане на имуществото са изрично забранени в Telegram”, коментира говорител на компанията. Той допълва, че модераторите наблюдават публичните части на платформата, за да премахват съдържание, което нарушава нейните условия за обслужване.

Ако Telegram бъде определена като „много голяма онлайн платформа“ съгласно Закона за цифровите услуги в ЕС, тя ще бъде задължена да предприеме мерки срещу разпространението на дезинформация и да въведе по-строги протоколи за модериране на съдържание, посочва Калас. „Това също така ще осигури равни условия на вътрешния пазар, тъй като други платформи са положили значителни усилия, за да се съобразят със Закона за цифровите услуги“, допълва естонският премиер.

Основните теми в усилията на Русия за дезинформация включват войната ѝ срещу Украйна, конфликта в Близкия изток, имиграцията, изменението на климата и предстоящите избори за Европейски парламент, показва вътрешна оценка на ЕС, видяна от Bloomberg.

По тези пет теми броят на елементите от непроверени източници във всички платформи се е удвоил до началото на май в сравнение с по-малко от 20 хил. броя на ден в началото на годината, показва оценката. Кремъл многократно отрече да е замесен в операции по дезинформация и саботаж.

Кремъл невинаги е имал такъв уклон към Telegram. През 2018 г. руски съд осъди приложението да бъде блокирано поради отказ да предаде своите ключове за криптиране на службите за сигурност, въпреки че усилията да се предотврати ползването им се провалиха. През 2020 г. руският регулатор по комуникациите прекрати усилията си да го блокира. Telegram също така беше използван от протестиращи, включително в Хонконг и Иран, за организиране на шествия и избягване на наблюдението.

Павел Дуров, основателят, собственик и главен изпълнителен директор на Telegram, напусна Русия през 2014 г., след като загуби контрол над предишната си компания, тъй като отказа да даде данни за украински протестиращи на властите. Сега Telegram е базирана в Дубай и миналата година премина 700 млн. месечно активни потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още