IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon води преговори за инвестиции на милиарди евро в Италия

Облачното звено Amazon Web Services иска да създаде своя инфраструктура в страната

08:31 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Облачното звено на Amazon – Amazon Web Services, води преговори с Италия за инвестиране на милиарди евро в разширяването на своя бизнес с центрове за данни в страната като част от усилията на технологичния гигант да засили облачните си предложения в Европа. Това твърдят четирима източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Преговорите между страните относно размера и локацията на инвестицията продължават, посочват източниците. По думите на един от тях Amazon Web Services (AWS) обмисля да разшири настоящото си звено в Милано или да изгради изцяло ново такова.

И AWS, и говорителят на отдела за дигитален преход към кабинета отказват коментар. Говорител на италианското министерство на промишлеността не е открит за коментар.

AWS създаде първия си облачен регион в Италия през 2020 г. като част от плана си да инвестира 2 млрд. евро до 2029 г.

Сред клиентите на компанията в страната попадат производителят на луксозни автомобили Ferrari и застрахователят Assicurazioni Generali, показва уебсайтът ѝ.

Наскоро AWS обяви 15,7 млрд. долара инвестиция в центрове за данни в североизточния испански регион Арагон, заменяйки предишен 10-годишен план, обявен през 2021 г., когато компанията задели 2,5 млрд. евро за страната.

Според един от източниците инвестицията на AWS в Италия ще бъде в размер на милиарди, но може да не достигне мащаба на плановете за Испания.

В Германия AWS планира да инвестира 7,8 млрд. евро до 2040 г.

Същевременно AWS изгражда инфраструктура за предоставяне на облачни услуги на клиенти в сферата на телекомуникациите, които изискват огромни ресурси.

Тя привлече първия си клиент по-рано този месец, когато Telefonica Deutschland обяви, че планира да прехвърли 1 млн. клиенти към облака на AWS.

Миналата година AWS разкри планове за съхраняване на данни на сървъри, разположени в Европейския съюз, за да защити поверителността на данните на правителството и клиентите в силно регулираните индустрии.

Анализатори и директори твърдят, че много големи корпоративни клиенти са започнали отново да харчат за изчислителни облаци, след паузата миналата година. Причина за това е интересът към изкуствения интелект, който води до възстановяване на растежа на пазара на облачна инфраструктура, достигнал стойност от 270 млрд. долара.

Alphabet, която сключи забележителна сделка през 2020 г. за доставянето на облачни услуги на най-голямата италианска банка Intesa Sanpaolo, инвестира 1 млрд. долара в Италия за създаването на два облачни региона, на които Intesa разчита.

Преди година Microsoft обяви, че ще стартира първия си облачен регион в Италия, като част от инвестиционен план за 1,5 млрд. долара, който представи през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още