IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Neuralink получи зелена светлина да имплантира чипа си във втори пациент в САЩ

Компанията цели да имплантира устройства в 10 души тази година

17:42 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Администрация по храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде зелена светлина на Neuralink на Илон Мъск да имплантира мозъчния си чип във втори човек, съгласявайки се с предложените от компанията корекции на проблем, която се появи при първия участник в текста, предава Wall Street Journal.

Корекциите включват вграждане на някои от ултратънките проводници на устройството по-дълбоко в мозъка, става ясно от информация на източник, запознат с компанията, и документ, прегледан от WSJ.

Докато Neuralink се готви за втория си участник, първият – Ноланд Арбо, разказва за въздействието на устройството върху живота му и емоционалното скоростно влакче, което изживява преди, по време и след като устройството губи част от функционалността си.

В дните след имплантирането през януари Арбо използва импланта на Neuralink, за да контролира курсора на компютърен екран само с мислите си. Инвалид без никакви движения под раменете си през последните осем години, Арбо изведнъж получи способността да общува с приятели, да играе игри и да взаимодейства със света по начини, които не изглеждат възможни след злополуката му.

Месец след операцията обаче той забелязва, че устройството вече не работи добре. Повечето от нишките, имплантирани в мозъка му, са се разхлабили и вече не разчитат електрическите сигнали, необходими за превръщане на мислите му в движения на курсора.

„Бях на толкова високо ниво, а след това трябваше да падна толкова ниско. Беше много, много трудно“, казва Арбо в интервю. „Плаках“, споделя той.

Имплантът N1 на Neuralink е с размерите на монета от 25 цента и съдържа електроника и батерия. Неговите 64 външни нишки, всяка по-тънка от човешки косъм, се вкарват в двигателната кора на главния мозък, за да предават невронни сигнали.

Арбо казва, че от Neuralink са му казали, че само около 15% от нишките, поставени в мозъка му, са останали на място. Те обаче са се стабилизирали, добавя той, и промените в софтуера, направени от компанията, по-късно са му помогнали да възвърне голяма част от възможностите на устройството, които оттогава е показвал в предавания на живо.

Тъй като такова устройство никога не е било имплантирано в човек по-рано, Neuralink не е знаела колко ще се движи мозъкът вътре в черепа, казва Арбо. Установено е, че мозъкът му се е движил до три пъти повече от очакваното от компанията, добавя той.

За да се запазят нишките на място, едно от предложените решения на Neuralink, които FDA е одобрила, е да се имплантират на осем милиметра навътре в двигателната кора на главния мозък спрямо около три до пет милиметра при Арбо.

С благословията на FDA, Neuralink сега се надява да имплантира устройство във втори участник през юни, посочва човек, запознат с компанията. Според него повече от 1000 инвалиди са се записали в списъка ѝ с пациенти, въпреки че по-малко от 100 отговарят на условията на проучването.

И макар че някои от тези хора все пак отговарят на условията, Мъск публикува в X в четвъртък, че компанията все още приема заявления.

Neuralink цели да имплантира устройства в 10 души тази година и се надява да има най-различни получатели, за да изследва различния тип поведение. Едно от предизвикателствата е, че хората, които се записват, са предимно бели мъже, казва източникът.

Neuralink се надява да подаде заявления до регулаторите в Канада и Великобритания през следващите месеци, за да започне подобни изпитания в тези страни, добавя източникът. Списъкът с пациенти е отворен за Канада и ще бъде отворен за Великобритания през следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още