IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ще подкрепи своята индустрия за чипове с над 7 млрд. долара

Сред опциите са политическо финансиране от държавната Корейска банка за развитие или съвместен фонд от публично, частно и политическо финансиране

09:50 | 12.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея подготвя програма за предоставяне на повече от 10 трлн. вона (7,3 млрд. долара) за укрепване на ключовата полупроводникова индустрия в страната, заяви министърът на финансите Чой Сан-мок, цитиран от Bloomberg.

Чой, който се срещна в петък с местни производители на материали, части и оборудване за чипове, каза, че правителството обмисля начини за финансиране на програмата за подкрепа на индустрията. Сред опциите са политическо финансиране от държавната Корейска банка за развитие или съвместен фонд от публично, частно и политическо финансиране.

Подробностите ще бъдат обявени скоро, подчерта Чой, който е и вицепремиер на страната.

Този ход отразява натиска, който упражнява правителството на САЩ върху съюзниците си, включително Южна Корея, да затегнат още повече ограниченията върху достъпа на Китай до полупроводникови технологии. Американски държавни служители също искат Сеул да ограничи потока на оборудване и технологии за производство на логически чипове от висок клас и памет към Китай.

Южна Корея, най-големият производител на чипове с памет в света, се стреми към господство, като инвестира общо 470 млрд. долара в полупроводников „мега клъстер“ край Сеул, тъй като съперничеството между САЩ и Китай усложнява веригите на доставка. В подкрепа на плана правителството предложи мерки, включително данъчни стимули за инвестиции. 

По-рано тази седмица Асоциацията на полупроводниковата индустрия обяви, че производството на чипове в САЩ ще нарасне през следващата година, което ще намали зависимостта на страната от Източна Азия. Капацитетът за производство на полупроводници в страната ще се утрои до 2032 г. Така делът на Вашингтон в сектора ще достигне 14%, като в момента той възлиза на 10 на сто.

Този скок ще обърне тенденцията на спад в местното производство на чипове, което през последните десетилетия стимулира рискова зависимост към Азия.

В края на април Samsung Electronics, най-големият производител на чипове с памет в света, прогнозира, че търсенето на изкуствен интелект ще остане силно и ще засили продажбите на част от чиповете от висок клас. Така компанията се присъединява към редица играчи, които се възползват от стабилното възстановяване на пазара на чипове с памет, който пострада миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още