IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видео игрите са новите супергерои за Холивуд

Все повече студиа посягат към добре познати истории за геймърите в търсене на нови идеи за продукции

16:00 | 12.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: The Last of Us Facebook page
Снимка: The Last of Us Facebook page

Когато за първи път вижда имейла, Надя Торн смята, че е шега или може би студентски проект. Холивудска продуцентска компания иска да превърне нейна видео игра във филм?

Торн е един от четиримата души зад “Dredge”, независима игра, която съчетава спокойния риболов с космически ужаси. Въпреки че Dredge получи възторжени отзиви, когато излезе през март 2023 г., това не беше типът касова игра, която обичайно би могла да привлече зрители в кината.

Но запитванията продължават да пристигат, не от невежи аматьори, а от компании зад блокбъстъри като „Хари Потър“ и „Стар Трек“. Няколко месеца по-късно, Торн и нейния екип сключват сделка със Story Kitchen – основана от продуцентите на “Sonic the Hedgehod”, за да направят игрален филм, базиран на “Dredge”, пише Bloomberg.

„Изглежда смятат, че ще се получи“, коментира Торн. „Очевидно всички големи студиа са развълнувани“.

Киноманите започнаха да се уморяват от супергерои след вълната от филми по комикси. Главният изпълнителен директор на Walt Disney Co. Боб Айгър каза в средата на май, че компанията ще намали наполовина броя на филмите и сериалите на Marvel, които ще пусне тази година. Междувременно Холивуд се насочва към индустрията за видео игри, като следващото плодотворно място за идеи за истории. Подтикнати от хитове като „Супер Марио Bros.: Филмът“, десетки франчайзи на видео игри бяха избрани или продуцирани за кино и телевизия през последните две години – от “God of War” до “Grounded”.

Много от тези адаптации все още са в процес на разработка, но пуснатите на екран постигнаха успех. Скорошната поредица „Fallout” на Amazon.com, базирана на постапокалиптичните игри, достигна 65 млн. зрители, докато първите два филма за Соник генерираха повече от 700 млн. долара, а третият е планиран за по-късно тази година. Това е двупосочна улица. На Bloomberg Technology Summit Сара Бонд, която е президент на подразделението за Xbox на Microsoft, коментира, че телевизионният сериал „Fallout” кара зрителите да се насочат към игрите.

Гладните продуценти са погълнали опциите както за мегафранчайзи, така и за хитови независими игри, като „Dredge” и детективската ролева игра “Disco Elysium”. Дори игри, които са слабо разпознаваеми, привлякоха Холивуд, включително старата екшън серия за Sega „Golden Axe” и “El Paso, Elsewhere” – нискобюджетен шутър, който беше избран от актьора ЛаКийт Станфилд.

Дейвид А. Грос, авторът на филмовия нюзлетър FranchiseRe, твърди, че дори по-малко известните видео игри са привлекателни за филмовите и телевизионните продуценти, защото наративът им е вече установен.

„Холивуд търси нови истории, където и да ги открива“, казва Грос. „Тези игри може да нямат толкова голяма стойност на активите по отношение на интелектуалната собственост, но все още имат потенциал“, коментира той.

Адаптациите на видеоигри някога бяха обект на присмех благодарение на филмите от 90-те години, базирани на „Super Mario Bros.“, „Double Dragon“ и „Street Fighter“. По-нови филми като „Принцът на Персия: Пясъците на времето“ от 2010 г. и „Warcraft“ от 2016 г. бяха комерсиално успешни, до голяма степен благодарение на чуждестранните пазари, но все пак бяха критикувани. Джейк Джиленхол, който участва в „Принца на Персия“, по-късно каза, че съжалява за преживяното.

Проклятието все пак беше разбито през последните години, благодарение на ключови любимци като „The Witcher” на Netflix, който е базиран на поредица полски романи и игри, Наскоро започнаха снимките на четвърти сезон. Миналата година „The Last of Us” на HBO стана първата адаптация на видео игра, която грабна награди. Тя получи 24 номинации за наградите „Еми“ и спечели 8.

„От много години има вярване – подкрепено от слаби резултати – че видео игрите не могат успешно да бъдат трансформирани във филми, които да са печеливши и да задоволяват аудиторията“, коментира Адам Фогелсън, председател на филмовото студио в Lions Gate Entertainment Corp., което през август пусна филма, базиран на серията игри „Borderlands”.

По думите на Фогелсън последните хитове „доказаха, че с подходящото творчество едно ново поколение е повече от готово да приеме тези герои и светове под формата на игрални филми“.

Престижната телевизия е наистина плодородна почва за адаптацията на видео игри, защото позволява детайли, които правят игрите привлекателни. Въпреки че 15-часовата история на „The Last of Us” може катастрофално да се натъпче в двучасов игрален филм, 9-часовият сериал на HBO му даде въздух да диша и позволи създаването на допълнения, като епизода „Long, Long Time”, който не беше тясно свързан с цялостната история, но беше оценен от критиката.

Миналият провал на адаптациите на видео игри може до голяма степен да се дължи на липсата на уважение към основния материал, което се промени в последните години, докато филмовото изкуство започна да привлича нови поколения хора, които са израснали, гледайки игри, вместо да им се присмиват.

Тода Хауърд, режисьор на множество игри и изпълнителен продуцент на телевизионни сериали, наскоро сподели в интервю, че продуцентският екип на „Fallout“ е бил „толкова внимателен в пренасянето на всеки детайл“, че сценографите дори са използвали 3D принтери, за да възпроизведат елементи от играта.

Тази оценка е едно от най-важните съображения за Торн и нейните колеги, когато претеглят множеството предложения за превръщането на „Dredge” във филм или телевизионен сериал. Те се оказват впечатлени от Story Kitchen, когато един от продуцентите им идентифицира теми, които са обмисляли в началото на разработката на „Dredge”.

„Ще покажем нашия свят, нашата история“, коментира Торн, добавяйки, че се надява, че си партнират със студио, „което наистина го разбира“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още