IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn очаква ръст за второто тримесечие след слабо представяне през първите три месеца

Компанията каза, че перспективите за второто тримесечие показват растеж както на тримесечна, така и на годишна база

12:05 | 05.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайванската Foxconn – най-големият подизпълнител за производство на електроника в света и най-големият производител на iPhone за Apple, заяви в петък, че очаква ръст на приходите за второто тримесечие, след като резултатите за предишните три месеца се оказаха под пазарните очаквания, съобщава Ройтерс.

Първото тримесечие обичайно е по-тихо спрямо предишното – сезонът, когато технологичните компании в Тайван се надпреварват да доставят смартфони, таблети и други електроника на големи компании като Apple за коледните празници.

Foxconn каза в изявление, че второто тримесечие на тази година „остава традиционен извънпиков сезон и основни продукти навлизат в преходен период между стари и нови издания“.

Компанията каза обаче, че перспективите за второто тримесечие показват растеж както на тримесечна, така и на годишна база. Тя не задълбочи твърденията си, както и не даде цифрови насоки.

Компанията, чието официално име е Hon Hai Precision Industry Co, заяви, че приходите миналия месец са достигнали 447,54 млрд. тайвански долара (13,96 млрд. щатски долара) – резултати, които са на второ място в историята за същия период и сочат годишен ръст от 11,8%.

За първото тримесечие приходите са се свили с 9,6% на годишна база до 1,322 трлн. тайв. долара, представяйки се по-слабо от оценката на LSEG SmartEstimate за 1,401 трлн. тайв. долара, която дава по-голяма тежест на прогнозите на анализатори, които обичайно са по-точни.

Компанията каза миналия месец, че очаква приходите за първото тримесечие леко да се свият и отбеляза в изявление си, че те все пак съответстват на насоките ѝ.

Приходите за първите три месеца на умната потребителска електроника, включително смартфони, са намалели на годишна база, за което обвини високата база година по-рано. Тогава тя трябваше бързо да изпълни поръчки, след като ключов завод в китайския Джънджоу стартира отново работа след прекъсвания заради Covid.

Приходите на облачните и мрежовите ѝ продукти обаче бележат значителен ръст на годишна база за първите три месеца на годината, „със силно привличане на клиенти към облачния сегмент“.

Миналия месец Foxconn представи по-оптимистични перспективи за тази година, заявявайки в разговора към отчета за четвъртото тримесечие, че очаква значително увеличение на приходите в резултат на процъфтяващото търсене на сървъри за изкуствен интелект.

Акциите на Foxconn поскъпват с 52% от началото на годината спрямо ръст от 13% за по-широкия пазар.

Компанията ще проведе разговора си за отчета за първото тримесечие на 14 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още