IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ натискат ООН за глобална регулация на изкуствения интелект

Вашингтон предлага проект на резолюция за „безопасни, сигурни и надеждни“ системи за изкуствен интелект

21:12 | 14.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ са представили резолюция в Организацията на обединените нации, с която се насърчават „безопасни, сигурни и надеждни“ системи за изкуствен интелект.

Така страната прави опит за привеждане в съответствие на глобалните разпоредби, предназначени да отговорят на проблемите, свързани с правната, националната сигурност и правата на човека заради бързото разпространение на технологията, пише Bloomberg.

Предложението до Общото събрание на ООН ги призовава да подкрепят „отговорното и приобщаващо“ развитие на изкуствения интелект чрез национални разпоредби и управление, според проект, видян от Bloomberg News.

Резолюцията не е обвързваща, допълва агенцията.

Документът призовава за създаване на „ефективни гаранции“ за използването на изкуствения интелект, вкл. във физически системи и системи за сигурност и управление на риска. Проектът също така „насърчава частния сектор да се придържа към приложимите международни и вътрешни закони“ във връзка с използването на технологията.

Натискът на Вашингтон върху ООН контрастира с липсата на строги регулации в самата страна, макар че в Конгреса се водят разговори за необходимостта от действия. За разлика от това в Китай бяха въведени строги насоки, а Европейският съюз (ЕС) тази седмица одобри най-изчерпателните правила за изкуствения интелект в световен мащаб.

Някои американски законодатели твърдят, че САЩ трябва да играят водеща роля в оформянето на глобалното управление на изкуствения интелект. Те посочват напредъка на Китай в тази област като проблем пред безопасността и конкуренцията.

Проектът на резолюция на САЩ се фокусира и върху премахването на различията между по-богатите и по-бедните страни. В него се призовават членовете на ООН „спешно“ да се ангажират с развиващите се нации по въпроси като трансфер на технологии, техническа помощ и финансиране. Това не обхваща военната употреба на изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 4 месеца
До: scottм а й м у н я т а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 4 месеца
*** написала резобюция и забранила на човека да я лолува и дресира..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още