IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния официално забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Върховния съвет за национална отбрана е отхвърлил искането на компанията за използване на нейно оборудване за мрежите, което е потвърдено и от премиера

22:45 | 29.02.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румъния официално забрани на китайския гигант Huawei да участва в 5G мрежите заради рискове за националната сигурност, съобщава новинарският сайт Hotnews, като се позовава на решение на премиера Марчел Чолаку.

Върховният съвет за национална отбрана отхвърли на 21 февруари 2024 г. искането на китайската група за използване на нейно оборудване в 5G мрежите в Румъния. Това е потвърдено и в решение на премиера Марчел Чолаку, публикувано днес в Официалния вестник на страната.

В решението се посочва, че "се отхвърля искането за получаване на разрешение за използване на оборудване за 5G инфраструктура, формулирано от компанията Huawei (...), след оценки, извършени от отговорните институции в тази сфера от гледна точка на рисковете, заплахите и уязвимостите спрямо националната сигурност и отбраната на страната и във връзка със задълженията, поети от румънската държава в рамките на сътрудничеството в международните организации, от които Румъния е част, на ЕС и на двустранните стратегически партньорства".

Медията напомня, че през лятото на 2021 г. след меморандум за 5G технологиите, подписан със САЩ, Румъния прие закон за сигурността на 5G мрежите - нормативен акт, предназначен да ограничи рисковете за сигурността от страна на производителите на информационни технологии от Китай. Съгласно този закон оборудването и програмите на производител на 5G, който не получи одобрението на Върховния съвет за национална отбрана, не могат да бъдат използвани в тези мрежи за определен срок от време.

През лятото на миналата година еврокомисарят за единния пазар Тиери Бретон отправи призив към страните от ЕС и телекомуникационните оператори да вземат мерки за възможно най-бързото изключване на китайското оборудване, по специално на Huawei и ZTE, от 5G мрежите заради рискове за сигурността, отбелязва сайтът. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 4 месеца
Един призрак (все още) броди из Европа, но се отбива и в САЩ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 4 месеца
Световната *** е наредила да не се съгласят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още