IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI представи система, която превръща текст в реалистични видеоклипове

Програмата Sora ще създава видеа с дължина до една минута, които представляват „сложни сцени с множество герои, специфични типове движение и точни детайли на обектите и фона“

23:25 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

OpenAI представи нова система с изкуствен интелект (ИИ), която може да създава реалистично изглеждащи видеоклипове въз основа на текстови подкани от потребители, което я прави най-новата компания в тази технологична сфера, която възприема генеративната видео технология, съобщава Bloomberg.

Системата, наречена Sora, може бързо да създава видеа с дължина до една минута, които представляват „сложни сцени с множество герои, специфични типове движение и точни детайли на обектите и фона“, изтъква компанията.

Първоначално инструментът ще бъде предоставен на „ограничен брой създатели“, пише главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в публикация в социалната платформа X.

OpenAI също така предоставя достъп на екип от експерти, натоварени да оценят безопасността на Sora, преди да я направят широкодостъпна.

Meta Platforms Inc., Google на Alphabet Inc. и Runway AI вече са създали генератори за текст към видео. Въпреки че тази технология може да ускори творческия процес, тя също така може да засили опасенията относно ИИ, който пречи на поминъка на артистите и разпространява дезинформация, особено в ключова изборна година.

Като част от подготовката си за пускане на продукта, OpenAI посочва, че изгражда инструменти, които да помогнат за откриване кога дадено видео е генерирано от Sora. Но компаниите от тази област и преди са се опитвали без успех да създадат надеждни системи за откриване на подобни видеа. Миналата година OpenAI изостави класификатор, който беше предназначен да открива текстове, генерирани от ИИ, позовавайки се неговия „нисък процент на точност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още