IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и iRobot се отказаха от сделката си заради заплаха от вето на ЕС

Споразумението за сливане бе на стойност 1,4 млрд. долара

16:20 | 29.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Технологичният гигант Amazon.com и производителят на прахосмукачки роботи iRobot обявиха в понеделник, че слагат край на плановете си за сливане на фона на противопоставяне от страна на антитръстовите регулатори на Европейския съюз (ЕС), съобщава Ройтерс.

iRobot обяви значителен план за преструктуриране, за да намали разходите, и заяви, че ще свие работната си сила с около 31%, т.е. 350 места. Компанията каза още, че Колин Ангъл ще се оттегли като главен изпълнителен директор.

Amazon заяви, че предложението за сливане за 1,4 млрд. долара с iRobot няма как да получи регулаторно одобрение в Европейския съюз. По-рано този месец Ройтерс съобщи, че сделката ще бъде блокирана от антитръстовия регулатор към Европейската комисия и че основните опасения са, че Amazon може да възпре конкурентите на iRobot в платформата си, най-вече във Франция, Германия, Италия и Испания.

Amazon обяви сделката през август 2022 г. Най-големият онлайн търговец на дребно в света, който вече притежава Alexa и Ring, искаше да разшири серията си от умни устройства за дома.

„Разочаровани сме, че придобиването на iRobot от Amazon не може да продължи“, казва Дейвид Заполски, главен юрист на Amazon. “Вярваме в бъдещето на потребителските роботи у дома и винаги сме били фенове на продуктите на iRobot”, добавя той в изявление.

Акциите на iRobot поевтиняха с 14,7% в предпазарната търговия.

Критиците се противопоставяха на сделката, заявявайки, че тя ще се засили вече мощната позиция на Amazon.com сред умните устройства за дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още