IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Художниците залагат "капани" в творбите си в битката срещу изкуствения интелект

Голяма част от данните, изображенията, текстовете и звуците, използвани за разработката на модели от ИИ, не са предоставени след изрично съгласие

15:57 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Художниците "заразяват" сами творбите си, за да заблуждават изкуствения интелект (ИИ), съобщи сайтът на в. "Фигаро". 

Програмата Glaze, разработена от университета в Чикаго, добавя специални маркировки в творбите, които объркват изкуствения интелект.

Изправени пред употребата на данни от страна на ИИ, художниците залагат "капани" в творенията си, превръщайки ги в невъзможни за употреба. 

Палома Макклейн е американска илюстраторка. Изкуственият интелект вече може да създава изображения в неин стил, въпреки че Макклейн никога не е давала съгласието си творбите ѝ да бъдат използвани за обучение на моделите и няма да получи никакво заплащане. "Това ме обърква", казва художничката, която живее в Хюстън, щата Тексас. "Не съм известна, но се чувствам зле от този факт". За да предотврати употребата на творбите си, тя е използвала софтуера Glaze. Glaze добавя невидими за човешкото око пиксели към нейните илюстрации. Това обърква ИИ, защото работата на софтуера прави образите замъглени. 

"Опитваме се да използваме технологичните възможности за защита на човешките творения от ИИ", обяснява Бен Чжао от университета в Чикаго, чийто екип е разработил софтуера Glaze за едва четири месеца. 

Голяма част от данните, изображенията, текстовете и звуците, използвани за разработката на модели от ИИ, не са предоставени след изрично съгласие. 

Друга инициатива е тази на стартъпа Spawning, разработил софтуер, който установява търсенията в платформите за изображения и дава възможност на художника да блокира достъпа до творбите си или да изпрати друго изображение вместо търсеното. Това "отравя" работата на ИИ, обяснява Джордан Майер, съосновател на Spawning. Повече от хиляда сайта в интернет вече са интегрирани в мрежата на стартъпа - Kudurru. 

Целта е хората да могат да защитят създаденото от тях съдържание, каза Бен Чжао. В случая на стартъпа Spawning идеята е не само да има забрани пред употребата на творбите, но и да се дава възможност за продажбата им, обясни Джордан Майер. Според него най-доброто решение би било всички данни, използвани от ИИ, да бъдат предоставяни със съгласие и срещу заплащане. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още