IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големият стартъп скандал на 2023 г. - сагата в OpenAI

Отстраняването на лидера Сам Алтман се превърна в сапунен сериал, който доведе до почти пълна промяна в борда на компанията

13:53 | 31.12.23 г.
Сам Алтман. Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Сам Алтман. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Разгръщането на хаоса

Ефектът от решението за отстраняването на Алтман беше лавинообразен. Брокман беше първият, който реагира и каза, че също си тръгва от OpenAI. По-стресираща за борда беше реакцията на самите служители на стартъпа. Около 90% от работещите в организацията подписаха писмо, в което заявиха, че ако Алтман не бъде върнат на поста си, всички те ще напуснат.

Инвеститорите, сред които Thrive Capital, Khosla Ventures и Tiger Global Management, също не бяха никак доволни. Microsoft реагира мигновено, отваряйки вратите за Алтман, който искаше да направи лидер на нов проект, свързан с развитието на AI. След това софтуерният гигант каза, че би приел на работа и Грокман, както и други служители на стартъпа.

Алтман, който е сериен предприемач и инвеститор, беше лицето на OpenAI. Освен това е може би най-известният лидер на компания и посланик на развитието на технологията за изкуствен интелект. В социалната мрежа X той написа, че времето, което е прекарал в компанията, е било хубаво и „трансформиращо“. Коментарите му спряха дотук.

Мира Мурати. Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg Мира Мурати. Снимка: Philip Pacheco/Bloomberg

Междувременно в OpenAI продължиха да се взимат хаотични решения. Първоначално за главен изпълнителен директор беше назначена Мира Мурати – инженер от албански произход, която служеше като главен оперативен директор. Тя очевидно не изглеждаше готова за тази промяна, като се опита да успокои служителите, казвайки, че партньорството с Microsoft остава в сила. Мурати осъзна в колко тежка криза изпада OpenAI и все пак призова за връщането на Алтман, защото разбираше, че ще загуби ценни кадри и пътят на стартъпа напред става все по-неясен.

Мурати съобщи на борда, че иска да върне Алтман и Грокман в компанията. Последва поредна рокада – бордът изведнъж реши да избере бившия лидер на Twitch Емет Шиър за главен изпълнителен директор. По този начин както желанието на Мурати, така и това на инвеститорите беше прескочено.

Гибелта изглеждаше все по-близо.

Чужди апетити

От своя страна, конкурентите в индустрията потриваха доволно ръце. Главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф веднага отправи предложение да наеме всички, желащи да напуснат OpenAI, докато несигурността за бъдещето на стартъпа растеше. Той използва социалната мрежа X, за да ги покани и дори им обеща същите заплати като тези, получавани до момента. Големият план на Бениоф беше да спечели технологично предимство на Salesforce, като привлече ключови кадри към изследователския екип Salesforce Einstein Trusted AI, ръководен от Силвио Саваресе.

Заговори се и за възможности за сливане, а инициативата за това дойде от самия борд на OpenAI. Отчаянието му беше толкова голямо, че се свърза с друг голям стартъп в сферата – Anthropic, който е създаден от бивши кадри на OpenAI. Възможността за обединяване на стартъпите бързо беше отхвърлена. Съоснователите на Anthropic напускат OpenAI през 2020 г. поради неразбирателство с екипа относно това как AI трябва да бъде развиван сигурно и как точно да бъде управляван. Горчивината от тогава очевидно не е изчезнала. Главният изпълнителен директор на подкрепената от Google и Amazon Anthropic Дарио Амодей категорично отхвърли идеята за сливане и предложението да оглави новата компания.  Някъде там бордът осъзна, че няма път напред.

Последна актуализация: 13:53 | 31.12.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още