IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon спечели ключово дело в ЕС срещу данъчна глоба

Това е пореден удар по усилията на Маргрете Вестагер

21:20 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският интернет гигант Amazon.com спечели спор във висшия съд на Европейския съюз (ЕС) срещу глоба от 250 млн. евро за предполагаеми незаконни данъчни облекчения, пише Bloomberg.

Съдът на ЕС реши да отхвърли жалбата на Европейската комисия (ЕК), заявявайки, че регулаторите в ЕС „не са установили“, че данъчното споразумение между Amazon и Люксембург е „държавна помощ, която е несъвместима с вътрешния пазар“.

Решението е поредното болезнено поражение за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която води продължаваща вече десетилетие кампания срещу специалното данъчно третиране на големите компании в страните членки.

Вестагер нанесе удар на Apple с рекордните 13 млрд. долара глоба в ключово дело, което сега зависи от окончателното решение на върховния съд на ЕС. Миналия месец съдебен съветник заяви, че съдиите трябва да отменят по-ранната победа в съда на производителя на iPhone.

Сега регулаторът каза, че решението анулира по-старото му от 2017 г. и сега ще трябва „внимателно да го проучи“ и „оцени неговите последици“.

Amazon коментира, че решението „потвърждава“, че е „следвала всички приложими закони и не е получила специално отношение“.

Като цяло ЕК има смесен успех в съдилищата в блока, тъй като компаниите оспорват наложените им глоби заради данъчни казуси. Съдиите поне подкрепиха новата политика на регулатора за използване на закона за държавната помощ за атакуване на несправедливата данъчна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още