IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансите на OpenAI все още са голяма черна кутия

Компанията беше оценена на 86 млрд. долара, но има приходи за едва 44 хил. долара

16:21 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

OpenAI е оценена от частни инвеститори на 86 млрд. долара, отчасти заради популярността на ChatGPT. Но ако погледнете данните за приходите на най-горещия стартъп за изкуствен интелект (AI), най-новите такива, които ще намерите, представляват скромната сума от 44 485 долара за миналата година.

Това показва Декларация 990 на организацията с нестопанска цел до Данъчната служба на САЩ (IRS) – формуляр, който трябва да бъде попълван от организации, които желаят да запазят статута си на освободени от данъци, пише CNBC. OpenAI е споделила документа с медията.

Федералните стандарти не изискват одитирани финансови отчети от нестопански организации. В родния си щат Калифорния OpenAI успя да избегне представянето на одитирани финансови отчети за 2022 г., защото заявените приходи на фондацията бяха под прага на отчитане на 2 млн. долара. Последният път, когато OpenAI подаде документи до институцията, беше през 2017 г., когато приходите ѝ бяха 33,3 млн. долара, или над 700 пъти това, което отчете за 2022 г.

Въпреки всичките си коментари за това колко открита компания е, финансовите резултати на OpenAI остават мистерия. Създадена като неправителствена организация през 2019 г., OpenAI създава т.нар. предприятие с ограничена печалба през 2019 г., което ѝ позволява да набира милиарди долари външно финансиране. Търговската част на организацията продължава да разработва ChatGPT – чатбота, който завладя света в края на миналата година и постави началото на бума на генеративния изкуствен интелект.

През август The Information писа, че OpenAI е генерирала приходи за 28 млн. долара за миналата година и вероятно ще достигне 1 млрд. долара през 2023 г., като се вземе предвид нарастващата популярност на ChatGPT и подобренията на моделите на OpenAI.

Най-новият доклад на OpenAI обаче засилва объркването, което се появи миналия месец, когато бордът на организацията, който контролира цялото предприятие, внезапно уволни главния изпълнителен директор Сам Алтман. Тогава бордът заяви, че „вече няма доверие“ в способността на Алтман да ръководи и че „вярваме, че е необходимо ново ръководство, докато вървим напред“. Бързо се появиха съобщения, че бордът е ядосан от натиска на Алтман да пусне търговски продукти на пазара въпреки опасенията за безопасността на организация с нестопанска цел, която е създадена „с цел изграждане на безопасен и полезен изкуствен общ интелект в полза на човечеството“.

Само дни по-късно Алтман се върна начело, след като служителите заплашиха с масово напускане, а големите инвеститори се опитаха да върнат изпълнителния директор. Алтман написа в социалната мрежа X, че е имало „истински недоразумения между мен и членовете на борда“. Едновременно с възстановяването му Хелън Тонър, Таша Макколи и съоснователят Иля Суцкевер бяха отстранени като членовете на борда.

Хаосът постави под въпрос дали OpenAI може и трябва да продължи да има същата управленска структура.

Тад Калабрезе, професор по финансов мениджмънт на публични и нестопански организации в Нюйоркския университет, казва, че текущото състояние на OpenAI е объркващо и не прилича на нищо, което е виждал в света на НПО-тата. Той твърди, че OpenAI може да се откаже от статута си на организация с нестопанска цел.

Във връзка с доклада на OpenAI до IRS той коментира, че „по принцип не можете да получите цялостна представа за тези организации, когато нямате консолидирани финансови отчети“.

Говорител на OpenAI не е отговорил на въпрос дали организацията обмисля да се откаже от статуса си на НПО. По думите му OpenAI винаги е спазвала изискванията за подаване на документи в Калифорния.

НПО моделът не е напълно чужд на технологичната индустрия. Mozilla Foundation е дружеството майка на Mozilla Corporation, чиито продукти включват браузъра Firefox. За разлика от OpenAI, Mozilla никога не е набирала капитал от рискови и корпоративни инвеститори, които очакват възвръщаемост на своите инвестиции. Организацията реинвестира по-голямата част от приходите си в разработване на продукти.

Всяка година Фондация Mozilla публикува актуализиран Декларация 990 на своя уебсайт, заедно с одитиран финансов отчет и по-подробен годишен отчет. Президентът на Mozilla Foundation Марк Сърман твърди, че OpenAI трябва да разбере в каква посока иска да поеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още