IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромната инвестиция на Microsoft в OpenAI попада под погледа на британски регулатор

CMA е първият голям регулатор, който обръща внимание на потенциалните опасения за конкуренцията

16:00 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският регулатор на конкуренцията започна първоначален преглед на огромната инвестиция на Microsoft в създателя на ChatGPT – OpenAI. Това го прави първият голям регулатор, който обръща внимание на потенциалните опасения за конкуренцията, свързани с връзката на технологичния гигант с една от най-важните компании за изкуствен интелект (AI) днес, пише CNBC.

Службата за конкуренция и пазари (CMA) заяви, че търси становища от заинтересованите страни, за да реши дали инвестицията на Microsoft от 10 млрд. долара в OpenAI е довела до ситуация, при която два или повече бизнеса са престанали или ще престанат да се разграничават един от друг в резултат на сделка.

CMA твърди, че скоростта, с която AI, расте е „несравнима с нищо друго в икономическата история“ и че напредъкът в т.нар. фундаментални модели – инструментите с AI с общо предназначение като ChatGPT, представлява „ключов модел в развитието на тази трансформираща технология“.

Регулаторът твърди, че ще разгледа дали партньорството на Microsoft с OpenAI е довело до придобиване на контрол – с други думи ситуация, при която една компания има съществено влияние, де факто контрол, или повече от 50% от правото на глас, над друго предприятие.

„Поканата за коментар е първата част от процеса на събиране на информация от CMA и се случва преди започването на първа фаза от всяко разследване, стартираща едва след като CMA получи информацията, от която се нуждае от всички заинтересовани страни“, посочва Сърша О‘Керъл, старши директор по сливанията в CMA.

В отговор на изявлението на CMA президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит припомни придобиването на британската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind от Google през 2014 г., посочвайки, че партньорството на Microsoft с OpenAI е различно от тази сделка.

„От 2019 г. изградихме партньорство с OpenAI, което насърчи повече иновации и конкуренция в областта на изкуствения интелект, като същевременно запази независимостта на двете компании“, коментира Смит от Microsoft.

„Единственото нещо, което се промени, е, че сега Microsoft ще има наблюдател без право на глас в борда на OpenAI, което е много различно от придобиване като покупката на DeepMind от Google във Великобритания. Ще работим в тясно сътрудничество със CMA, за да предоставим цялата необходима информация“, допълва той.

Отделно CMA прави преглед на индустрията за изкуствен интелект, за да оцени какви рискове и възможности носят фунаменталните модели и какви принципи трябва да се приложат при технологията, за да се предотвратят нарушения на конкуренцията и защитата на потребителите. Очаква се по-късно в петък Европейският съюз да се споразумее за важни правила, целящи да регулират технологиите за изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още