IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JD.com записа ръст на печалбата след отслабване на проблемите с веригите на доставките

Приходите на китайския гигант обаче се оказаха под очакванията

21:50 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания за електронна търговия JD.com отчете тримесечни приходи, които се оказаха под прогнозите на анализаторите. Въпреки това записа ръст на печалбата, след като проблемите с веригата на доставките отслабнаха, предава Ройтерс.

Листнатите в САЩ акции на фирмата повишиха стойността си с почти 8% до около 29 долара малко преди края на борсовия ден.

Освен това компанията заяви, че главният ѝ изпълнителен директор Сю Жан ще поеме ролята на главен изпълнителен директор на JD Retail – бизнеса с търговия на дребно.

JD се сблъска с предизвикателства в бързо променящия се пейзаж на пазара на електронна търговия в Китай, с присъединяването на играчи, предлагащи стрийминг на живо, и такива за кратки видеа като Douyin (китайският TikTok) и Xiaohongshu.

JD.com има по-малко популярни стриймъри на живо от своите конкуренти, като Остин Ли, който предава ексклузивно в платформата на Alibaba.

Цената на акциите на JD достигаше около 60 долара в началото на годината, но завърши сесията във вторник при 26,71 долара. През октомври няколко банки и брокери, включително Citi, Daiwa и Jefferies свиха ценовите си цели и прогнозите за растеж на приходите на фирмата.

JD.com и Alibaba отчетоха годишен ръст на приходите от продажби на най-големия фестивал за пазаруване в Китай – Деня на самотните сърца, който приключи в полунощ в събота.

Освен това JD.com отчете нетни 247,7 млрд. юана (34,19 млрд. долара) нетни приходи за третото тримесечие, като не успя да изпълни средната прогноза на анализаторите за 249,26 млрд. юана, сочат данни на LSEG.

Но компанията записа нетна печалба от 7,94 млрд. юана, или с 33% повече спрямо сумата от 5,96 млрд. юана година по-рано.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още