IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ ще насърчават иновациите чрез 31 регионални технологични центъра

Целта е подобен тип центрове да не са концентрирани само на две или три места в страната

19:04 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Американското министерство на търговията в понеделник определи 31 регионални технологични центъра от общо 370 кандидати, а одобрените райони получават зелена светлина за потенциално отпускане на 500 млн. долара федерално финансиране, целящо да стимулира иновациите в различни сектори, предава Ройтерс.

Министърът на търговията Джина Раймондо коментира пред репортери, че програмата има за цел да диверсифицира Съединените щати, като създаде технологични центрове отвъд традиционните в Силициевата долина, Сиатъл и Бостън.

„Тези технологични екосистеми са концентрирани само в няколко места в страната“, посочва Раймондо. „Те не отразяват пълния потенциал на държавата...“

Програмата е част от вярването на президента Джо Байдън, че правителството трябва да помогне на ключови сектори да започнат да привличат повече частни инвестиции в индустрии като производството на батерии за електромобили, полупроводници и чиста енергия.

Икономическият директор в Белия дом Лаел Брейнард заяви, че регионалната технологична програма прави „умни публични инвестиции в ключови технологии във всеки регион на страната“.

Този месец администрацията на Джо Байдън обяви, че седем „водородни центъра“ в 16 щата ще си поделят 7 млрд. долара, за да дадат тласък на нововъзникващата индустрия.

Новите регионални технологични центрове са на места като Монтана, Уисконсин, северната част на щата Ню Йорк, Върмонт, Невада, Илинойс и Пуерто Рико и са фокусирани върху области като полупроводници, чиста енергия, ключови минерали, биотехнологии, изкуствен интелект и квантови изчисления.

„Хората не трябва да се местят, за да си намерят добра работа“, коментира Раймондо, отбелязвайки, че много от центровете са в малки градове.

Центровете във Вашингтон и Айдахо ще се съсредоточат върху разработката на нови материали за по-икономични самолети от следващо поколение, докато центърът в Оклахома ще се стреми да комерсиализира автономни системи в области като селското стопанство и инспекциите на тръбопроводи. Програма в Уисконсин има за цел да разработва решения за персонализирана медицина.

Избирането на центровете обаче не е гаранция за федерално финансиране.

Раймондо заяви, че администрацията планира през следващата година да даде до 75 млн. долара на 5 до 10 от общо 31 технологични центъра.

През август 2022 г. Конгресът одобри 500 млн. долара за програмата, като част от знаковия Закон за чиповете и науката, който предвижда 52 млрд. долара за производството и проучвания в сферата на полупроводниците, за да могат САЩ да се конкурират по-добре с Китай.

Тази година Байдън поиска от Конгреса 4 млрд. долара за финансиране на допълнителни регионални технологични центрове. Конгресът все още не е одобрил пълния годишен бюджет за текущата фискална година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 23.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още