IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как израелската технологична общност реагира на войната с "Хамас"?

Редица служители са част от военния резерв на страната

12:43 | 15.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P
Снимка: Bloomberg L.P

Айзък Хелър, главен изпълнителен директор на Trullion, стартираща компания за автоматизация на счетоводството с офиси в Тел Авив, коментира пред CNBC, че финансовият ръководител на компанията току-що е завършил финансовата си прогноза за 2024 г., а веднага след това е доставил нови бронежилетки на своето подразделение на Израелските сили за отбрана, след като е събрал повече от 50 хил. долара, за да ги осигури.

Около 10% от близо 450-те служители на дигиталната банка One Zero (всички базирани в Израел) са взети в резерв, казва главният изпълнителен директор Гал Бар Деа. Той е изненадан да види в групата на служителите в WhatsApp, че има хора, които постоянно доброволно покриват взаимно работата си.

„Някой казва, че е получил призовка и изведнъж трима души скачат да покрият задачите му“, споделя Бар Деа. „Бизнесът си тече както обикновено, всичко върви... Днес проведохме няколко срещи относно предстоящите нови неща. Всички действат и се покриват взаимно“.

One Zero работи по наподобяващ ChatGPT чатбот за клиентски услуги, а тази седмица служителите са избрали да се присъединят към незадължителни срещи за планиране и са решили да не сменят крайните срокове, коментира Бар Деа. Човекът, който ръководи дейностите по чатбота – пилот от военновъздушните сили, който е призован на служба, избира да участва в конферентните разговори, макар и облечен във военната си униформа и измежду задълженията си като военен, споделя Бар Деа.

„Много, много членове на технологичната общност бяха привикани в резерв“, казва Янив Садка, инвестиционен сътрудник в aMoon - фирма за рисков капитал, фокусирана в здравни технологии. Той допълва, че голяма част от общността е привикана да служи в разузнавателните звена на Израел като техен резерв.

„До тази вечер вече ще съм присъствал на две военни погребения“, споделя Садка.

Някои членове на технологичната общност на Израел работят извънредно върху технологични инструменти, свързани с конфликта, като например уебсайт за изчезнали хора, инструменти за защита от кибератаки, подобен на GoFundMe инструмент и дори ресурс за намиране на онлайн психолози, разказва Бар Деа.

„Невероятно е. Това е тайната съставка на Израел... тя е стартъп страна“, коментира Бар Деа. Само за два дни хората започнаха да събират пари, доброволстват, приемат деца при себе си, изграждат нови къщи, разхождат изоставени кучета... Всички високотехнологични компании правят това. Хората изграждат кибернеща, комуникационни неща... такива, с които да помогнат на цивилни... уебсайтове за намиране на заложници“, коментира той.

Садка твърди, че „никога не е виждал нещо подобно“ като масовите дарения и масовото доброволчество, които се случват в момента.

„Това са хиляди и хиляди и хиляди хора, които се грижат един за друг. Има всякакви - от тийнейджъри до възрастни граждани - които помагат“, казва той.

Бар Деа твърди, че пет минути преди разговора му със CNBC, е чул сирени, виещи в близост до офиса му, както и че жена му е завела децата им вкъщи в търсене на подслон.

„Интересно е да се опитвам да бъда главен изпълнителен директор на банка или високотехнологична компания, докато съм баща на 10-годишно и 6-годишно дете“, казва Бар Деа: „Много е трудно. Това е нещо, което никога не сме изпитвали преди, никога. … Всеки се опитва да ни разбере как да се справим със случващото се от бизнес гледна точка, а също и от лична гледна точка.“

Садка допълва „Много е трудно да се концентрираш върху работата, когато се занимаваш с всички тези лични въпроси.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още