IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберем подходящ климатик за спалнята?

Нивата на шум, въздушният поток и мощност - това са само част от важните характеристики при избора

10:52 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: envato
Снимка: envato

Спалнята е мястото, където прекарваме значително време в отдих и релакс, а изборът на климатик се оказва ключов за добрия сън. Докато спим, тялото е по-чувствително към резки промени в температурата, затова е от съществено значение да се спрем на модел, който е способен да охлажда и затопля стаята надеждно, ефективно и без това да смущава пребиваващите в помещението. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за това как да изберете подходящ климатик за спалнята ви.

Ниски нива на шум

Първото и най-важно условие е тихият режим на работа. В днешно време това не би трябвало да е проблем, тъй като при най-новите климатици шумът е сведен до минимум. Някои от моделите генерират само 23 dB при охлаждане като например климатици Daikin, които можете да намерите на сайта на Eclima. Много от тях имат и така наречения нощем режим на работа, който е специално създаден за тиха работа през късните часове. Хората с лек сън винаги биха приветствали по-ниските нива на шум.

Нощен режим

Излишно е да споменаваме, че след като климатикът е предназначен за спалнята, той трябва да има нощен режим, с който да поддържа оптимални нива на температурата през нощта. Съвременните климатични системи са оборудвани с такава функция. Освен че е доста икономична, тя няма да позволи прекомерното охлаждане или затопляне на стаята, докато си почивате.

Добър контрол на въздушния поток

Функциите на климатиците стават все по-добри с напредъка на технологиите. Това до голяма степен се отнася и за въздушната струя и нейната посока. При избор на климатик за спалня много хора се безпокоят, че силната струя може да създаде неприятно течение, което да наруши комфорта им нощем.

Добрата новина е, че инверторните климатици, благодарение на интелигентната си система на работа, успяват да поддържат постоянна температура в стаята през цялото денонощие. Освен това посоката и силата на въздушната струя са лесни за регулиране и всеки може да избере желаните настройки според личните си предпочитания. Някои модели сами засичат, къде са хората и насочват въздуха в друга посока. Това се случва чрез сензори вградени в уреда.

Снимка: envato Снимка: envato

Модел

Без съмнение най-доброто на пазара за момента си остават инверторните и хиперинверторните климатици. Те работят икономично и предлагат добро регулиране на температурата в помещението. Подходящи са не само за спалнята, но и за цялото жилище.

Що се отнася до вида монтаж, трябва да вземете предвид размера на стаята, количеството мебели, както и индивидуалните особености на всяка система.

Ако искате само да охлаждате спалнята, сплит системите са подходящ избор за вашите нужди. Друг предпочитан модел са подовите климатици заради това, че въздушната струя не е насочена директно към обитателите, което позволява спокоен сън без страх от настиване.

И едно важно уточнение - ако имате много мебели в близост до уреда, той може да не работи ефективно, затова е желателно да оставите достатъчно разстояние между климатика и другите предмети. Ако пък предпочитате стандартни климатици, които се монтират на стената, уверете се, че струята не е директно насочена към леглото.

Мощност на климатика

Друг основен фактор при избора на климатик за спалнята е размерът на помещението. По-голямата стая изисква по-мощен климатик. Мощността е определяща за ефективността на модела и поради тази причина е важно да изберете достатъчно мощен климатик, който да може да охлади или нагрее стаята до желаната температура.

Ако спалнята ви е малка, няма нужда от много мощен климатик. Изчислете колко BTU ще ви трябва според квадратурата на стаята. В повечето случаи 9000 BTU биха свършили чудесна работа. Важно е да разберете, че основното предизвикателство, което стои пред климатиците, е отоплението, а не охлаждането. Когато търсите машина за спалното помещение, е желателно да изберете такава, която работи незабележимо.

Ако не можете сами да направите тези изчисления, обърнете се към професионалист, който да ви помогне с избора на мощност. Така ще сте сигурни, че сте взели правилното решение.

Последна актуализация: 10:53 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още