IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски стартъп за военно приложение на ИИ набра 209 млн. евро

Helsing ще използва средствата за разширяване на бизнеса във Франция, Германия и Великобритания, както и за инвестиране в технологии

19:15 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Helsing
Снимка: Helsing

Германската компания за отбранителни технологии Helsing набра 209 млн. евро финансиране и посочи шведската отбранителна компания Saab AB като нов стратегически инвеститор, съобщава Bloomberg.

Компанията за рисков капитал General Catalyst ръководи кръга на финансиране, като средствата ще бъдат използвани за разширяване на бизнеса на Helsing във Франция, Германия и Великобритания, както и за инвестиране в технологии, става ясно от изявление на базираната в Берлин компания за изкуствен интелект (ИИ).

Saab и Helsing вече работят заедно, след като спечелиха договор от Министерството на отбраната на Германия през юни за надграждане на 15 Eurofighter на германските военновъздушни сили с активирани от ИИ „когнитивни възможности за електронна война“. Helsing също така предоставя технологии на Украйна във войната ѝ срещу Русия и е разположила персонал в страната, добавят от компанията.

„Глобалната отбранителна индустрия спешно трябва да приеме ИИ и да го направи отговорно“, изтъква управляващият партньор на General Catalyst Пол Куан.

Helsing е основана през 2021 г., като същата година получава финансиране от основателя на Spotify Technology SA Даниел Ек чрез неговата инвестиционна фирма Prima Materia. Тя е част от вълната от стартъп компании в областта на отбранителните технологии, които са получили финансов тласък след началото на войната на Русия срещу Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още