IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо инвеститорите вече не са изкушени от акциите на Disney?

Компанията се сблъсква с редица проблеми, включително холивудските стачки и спада на абонатите на стрийминг платформата си

22:41 | 07.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Защо инвеститорите вече не са изкушени от акциите на Disney?

Дори и най-ниската оценка след пандемията не изкушава инвеститорите да купуват акции на Walt Disney, пише Bloomberg.

Загубата на бизнеса с онлайн видео и спадът на броя на абонатите на стрийминг платформата Disney+ са само част от проблемите, с които компанията се сблъсква. Освен това трябва да се вземе предвид и въздействието на стачката на холивудските актьори и сценаристи, както и спора за таксите с втората по големина американска кабелна компания, от чиято мрежа Disney свали каналите си, включително ESPN. Това спря достъпа на милиони зрители.

„Не искам да ги притежавам в краткосрочен план и не знам дали искам да ги притежавам в дългосрочен“, коментира Нанси Тенглър, главен инвестиционен директор в Laffer Tengler, във връзка с акциите на Disney. Тя посочва спора с Charter Communications сред основните ѝ притеснения, като същевременно призовава за възстановяване на дивидентите. Нейната компания е продала по-голямата част от книжата на Disney, които е притежавала, още през 2021 г.

Най-голямата развлекателна компания в света преживя големи сътресения, след като започна мащабна кампания за съкращаване на разходите след завръщането на Боб Айгър като главен изпълнителен директор през ноември. Това включва премахването на 7000 работни места.

Акциите на Disney са загубили около 218 млрд. долара пазарна стойност, откакто достигнаха своя връх от 367 млрд. долара през 2021 г. Цената им е 17 пъти под средната печалба, прогнозирана за следващите 12 месеца.

За сравнение, стойността на книжата на Netflix нарасна с 51% тази година, като сега се търгува около 31 пъти бъдещата печалба на фона на подобрената рентабилност и възобновяването на растежа на броя на абонатите, което компанията приписва на действията си срещу споделянето на пароли. Disney, чиито акции загубиха 6,8% от стойността си за същия период, планира сходен подход.

Въздействието на холивудските стачки върху планираното съдържание на медийните компании става все по-голям проблем, колкото по-дълго продължават стачните действия. Warner Bros. Discovery сви прогнозата за годишната си коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация, като предполага, че стачките биха имали отрицателно въздействие в размер на до 500 млн. долара върху бизнеса ѝ.

„Обичайно аз бих бил един от хората, които биха купили акции на Disney”, коментира Рос Гърбър, съосновател и главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki. Въпреки това стачката го кара да се чувства „все по-притеснен“ за инвестициите му в развлекателни бизнеси.

Същевременно Disney е в процес на придобиване на дела на Comcast в Hulu и продава своите телевизионни мрежи, в това число ABC и FX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 07.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Имам двайсетина акции на Дисни в портфолиото и се чудя с какъв акъл ги купих. Май заради телевизията като пуснаха. Нищо, ще се чака обратния тренд...някога :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
evlogi
преди 11 месеца
До: EverПлюс това се набъркаха в културните войни в Америка .Дано повече компании обърнат внимание,че това не е здравословно за бизнеса.А за продукциите сте напълно прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Ever
преди 11 месеца
Може би защото от година на година продукциите им стават все по-боклучави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още