IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Foxconn: Китай не може да ме притиска чрез бизнеса ми

Тери Гоу се кандидатира за президент на Тайван и обеща 50 години мир с Пекин

11:28 | 28.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичният милиардер Тери Гоу отхвърли възможността Пекин да може да му оказва натиск чрез обширната му дейност в страната, които включват голяма част от веригата за доставки на продукти на Apple. Коментарите той направи в момент, в който обяви, че ще се кандидатира на следващите президентски избори в Тайван, пише Bloomberg.

Ако Китай конфискува активи на Hon Hai Precision Industry, това ще навреди на интересите на големите глобални пенсионни фондове и „никой друг чуждестранен инвеститор няма да посмее да инвестира“, посочи той при откриването на кампанията си в Тайпе. Освен това посочи имената на ключови клиенти, в това число Apple, Tesla, Amazon.com и Nvidia, като каза, че всяко спиране на производството поради политически натиск би нарушило веригите на доставките – нещо, което Китай ще трябва да обясни на света.

„Няма да склоня пред заплахите на Китай“, коментира той, допълвайки, че няма „лични“ активи в страната и че не приема инструкции от Пекин. Също така изтъкна, че икономиката на Китай е в „ужасно“ състояние.

Foxconn Technology Group, компанията, която Гоу е основал, направи изявление след неговите думи, посочвайки, че има над 800 хил. акционери и е съвместна собственост на инвеститори у дома и в чужбина.

„Като основател Гоу вече предаде щафетата преди четири години и вече не участва в ежедневното управление на компанията“, гласи съобщението. „Може да се каже, че това е много добър пример за приемственост за глобална компания и в бъдеще фирмата ще надгражда върху основата, създадена от основателя, за да изведе бизнеса на следващо ниво“.

Цената на акциите на Hon Hai се измени съвсем леко в понеделник в Тайпе. От началото на годината тя е нараснала с 8,1%.

В опит да се добере до президентския пост, Гоу заяви, че може да подобри противоречивите отношения между Тайпе и Пекин и да осигури „50 години“ мир. Обширните дейности на групата му в Китай породиха опасения, че Китай може да го притисне чрез бизнеса му.

Foxconn е най-големият частен работодател в Китай. Нейното звено Hon Hai Precision е с пазарна капитализация от 47 млрд. долара.

Гоу е четвъртият участник, който се включва в президентската надпревара в Тайван. Изборите ще се проведат през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 10 месеца
Тайван е голям трън в очите на ККП.Не им е притрябвал толкова заради няква си територия, а просто защото е прекалено ярък пример какво би бил Китай сега ,ако не бяха Мао и ККП. Само си представете какво чудо би бил Китай,ако в гражданската война беше надделял Гоминдан на Чан Кайши, а не комунистите на Мао...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още