IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български стартъп разработва имплант за възстановяване на стави

Биотъканното принтерно инженерство предоставя обещаващи решения, посочва Мурад Реджеб, управител на "МатриКем" 

16:02 | 17.08.23 г.

Български стартъп разработва имплант за възстановяване на стави. Иновативното решение е насочено към по-напредналите стадии на тази ставна дегенерация. Това каза Мурад Реджеб, управител на "МатриКем" в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Разработката се случва чрез финансиране от Националния иновационен фонд и в сътрудничество с инженери.

Гостът обясни, че с напредване на възрастта, а и фактът, че самият хрущял няма способност да се регенерира, се налагат по-сериозни намеси, които са свързани с инженерни клетки и тъкани.

“Това, което вече съществува в България, е инжекция на стволови клетки на локацията в хрущяла в ставата, с което се разчита всъщност да се регенерира. .. Ние въвеждаме вече изцяло функционална тъкан, имплантираме изцяло функционална тъкан, която вече има структурата и функцията и единствено трябва да я залепим правилно и да започне да функционира'', посочи събеседникът.

Гостът добавя, че хрущялният имплант, който разработват, ще бъде направен от това, от което е изграден хрущялът по принцип. Той разказва, че мастилата, които използват, за биопринтирането са на основата на колаген, като има и други елементи, които са ключови и познати в хрущяла. Заедно с това от огромно значение са и хрущялните клетки, които спрямо плановете на "МатриКем", ще произлизат от пациента, за да може организмът му да приеме импланта.

''Вече има доста напреднали биопринтери с различни технологии... Доста футуристични развития се случват в контекста на биофабрикацията и конкретно биопринтирането“, допълни Реджеб.

„Основната ни цел е да направим част от миналото списъците с чакащи пациенти за трансплантация на органи. Биотъканното принтерно инженерство предоставя обещаващо решение за това как в лабораториите да се създадат тъкани, да се възпроизведе тяхната функция и тази на човешки системи, които да изключат необходимостта от експерименти върху животни“, разясни гостът.

По думите му тепърва започват клинични изследвания в световен мащаб и докато станат част от установената медицинска практика, на този вид технологии ще им трябват около 10 години.

''Оптимистично най-бързото достигане до пазара, което сме наблюдавали досега, е 7-8 години. Регулациите между ЕС и САЩ до голяма степен са доста синхронизирани. Що се отнася конкретно до този тип тъканно инженерни продукти, изискванията са доста споделени'', каза Реджеб.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още