IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕП иска да укроти изкуствения интелект с AI Act

Сега законовият текст трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия и държавите членки

14:00 | 15.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/Luis Eduardo Noriega A.
Снимка: EPA/Luis Eduardo Noriega A.

След двегодишно обсъждане европейският AI Act (Закон за ИИ) за регулиране на изкуствения интелект (ИИ) преодоля важно препятствие. Европейският парламент гласува в подкрепа на закона, който поставя Европейския съюз в челните редици на международните усилия. 

„Ние не само решаваме най-неотложните въпроси, свързани с ИИ, но и изпращаме ясно послание към останалата част от света", заяви евродепутатът Брандо Бенифей, съдокладчик на Европейския парламент по въпроса.

Сега текстът трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия и държавите членки в рамките на т.нар. тристранна среща, за да може официално да влезе в сила.

AI Act класифицира приложенията на ИИ в определени рискови класове, които след това се използват за определяне на обхвата на правните изисквания. Някои неща, като например разпознаването на лица на обществени места, ще бъдат забранени.

Без свръхрегулиране

Германската IT асоциация Bitkom приветства закона по принцип, заяви ръководителят ѝ Ахим Берг, цитиран от DPA. Въпреки това  било важно да се избягва свръхрегулиране в тристранния диалог. Терминът „високорисково приложение" не трябва да се дефинира твърде широко. 

„Важно е да се регулират само онези приложения, които действително могат да предизвикат огромни опасности и рискове на практика“. Берг също така призова за ясно определение на изкуствения интелект. „Законът за ИИ" не трябва да се превръща в „Закон за софтуера", който регулира всички статистически системи или дори почти целия софтуер“, казва специалистът. 

Очаква се тристранната среща да постигне споразумение до края на годината. След това дружествата ще разполагат с две години, за да се адаптират към променената рамка. За да запълни тази празнина, ЕС иска да задължи големите технологични групи и авторитетните разработчици на ИИ да се саморегулират доброволно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 15.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още