IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците се опасяват, че изкуственият интелект заплашва човечеството

Много от тях дори не осъзнават колко дълбоко вече е навлязла технологията в техния живот, смятат учени

13:27 | 18.05.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Настъпването на изкуственият интелект плаши американците, които смятат, че тези технологии поставят в риск бъдещето на човечеството, сочи проучване на Ройтерс. 61% от участвалите в анкетата вярват, че изкуственият интелект ще има негативен ефект върху цивилизацията.

Това е преувеличено твърдение за 22% от анкетираните, а 17% все още нямат ясно становище по казуса, сочат още данните.

Чатботът ChatGPT на OpenAI се превърна в едно от най-масово сваляните приложения в историята, а навлизането на тези технологии в ежедневието ни - една от най-дискутираните теми в последните дни, отбелязва Ройтерс.

Самите създатели вече се тревожат - преди дни изпълнителният директо на OpenAI Сам Алтман коментира пред Конгреса, че чатботът може да бъде използван с други цели и поиска регулации на сектора. "Няма начин да поставите този дух в бутилка", каза и сенатор Кори Букър, който е един от много законодатели в САЩ, който е съгласен, че изкуственият интелект трябва да бъде поставен под строги регулации.

В технологичния свят обаче смятат, че казусът се дължи на липсата на информация. "Тези опасения са много обосновани, но мисля, че липсва диалог на първо място защо правим това", казва Себастиан Трун, преподавател по компютърни науки в Станфордския университет и основател на Google X. Според него изкуственият интелект ще подобри живота на хората и ще им помогне да бъдат по-конкурентни и ефективни.

Според Йон Стойка голяма част от технологиите, свързани с изкуствения интелект, не са така видими за публиката, както е ChatGPT. Реално американците дори не съзнават колко навътре е навлязал изкуственият интелект в техния живот, жилища и работа, казва той.

Проучването на Reuters/Ipsos е извършено сред 4415 американски граждани в периода 9-15 май. То показва още, че американците изпитват също така и серизни страхове за растящата престъпност и икономическото развитие. 77% от анкетираните са съгласни за по-голямо полицеийско присъствие в битката с престъпността, а 82% изказват своите опасения, че страната ще изпадне в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още