IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry ще преразгледа стратегическите варианти за бизнеса си

Прегледът включва възможно отделяне на един или повече от бизнесите ѝ

12:18 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BlackBerry ще предприеме преглед на стратегическите алтернативи, който включва възможно отделяне на един или повече от бизнесите ѝ, съобщи канадската технологична компания в понеделник.

Акциите на компанията, листвани в САЩ, поскъпнаха с близо 11% в следборсовата търговия.

BlackBerry, която е основана през 1984 г. и първа започна да произвежда смартфони, заяви, че не е определила срокове за процеса и не възнамерява да разкрива развитието, свързано с прегледа, освен ако бордът не одобри конкретно споразумение или не прекрати процеса.

Компанията излезе на борсата през 1997 г. и скоро стана популярна със своите вездесъщи бизнес смартфони, които в началото на века се купуваха от мениджъри, политици и легиони от фенове. През миналата година тя прекрати дейността си и оттогава се опитва да продаде наследените си патенти, свързани с мобилните ѝ устройства.

В понеделник BlackBerry заяви, че ще продължи обявената по-рано продажба на патентите на Malikie Innovations Limited за до 900 млн. долара, след като предишната сделка за продажбата им на Catapult IP Innovations Inc за 600 млн. долара пропадна, тъй като приключването ѝ отне повече време от обичайното.

Malkie е новосформирано звено на фирмата за монетизиране на интелектуална собственост (т. нар. патентен трол, б. ред.) Key Patent Innovations Ltd.

Известна някога със своите телефони с малка физическа клавиатура QWERTY и услугата за незабавни съобщения BBM, днес основната дейност на BlackBerry е киберсигурността и софтуерът, използван от производителите на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още