IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-голямата технологична независимост на Китай притеснява европейските компании

Те подхождат все по-внимателно към развойната си дейност в азиатската страна

09:14 | 22.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В последващи интервюта с европейски фирми, проведени през януари и февруари тази година, няколко компании са акцентирали върху опасенията си, свързани с ограниченията във веригата на доставките.

Един от интервюираните от индустрията за информационни и комуникационни технологии посочва, че клиент – държавно предприятие, е казал, че е необходимо локализиране на технологията и R&D дейностите в Китай, ако компанията иска да продължи да отговоря на условията за доставчик според програмата „Произведено в Китай“.

Друг респондент от производствения сектор коментира, че частните компании стават все по-притеснени от бъдещ политически натиск при избора на доставчици, чиито вериги на стойността са базирани в страната.

Геополитически рискове

Битката между САЩ и Китай за технологиите не е единственото геополитическо притеснение за европейските компании с китайски бизнес интереси.

Около 45% от респондентите, запитани за тенденциите, които влияят върху решенията за развойната дейност, посочват руската инвазия в Украйна като нещо, което има негативно влияние върху работата или стратегията им.

„Потенциална ескалация на войната на Русия в Украйна или по-нататъшни търкания в Тайванския проток са сценарии, които бизнесът взема предвид“, пишат в доклада авторите на проучването от Камарата на ЕС. Те допълват, че потенциалните рискове, породени от това напрежение, „не подкрепят аргументите за увеличаване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност в Китай“.

Проучването също така заключава, че международните компании изглежда свиват плановете си за „значително увеличаване“ на R&D дейността си в Китай. Миналата година една трета от мултинационалните респонденти са посочили, че ще „увеличат значително“ тези разходи през следващата година, показва проучването. Но този път, запитани дали ще увеличат разходите си през следващите пет години, само 5% казват, че очакват да повишат разходите си за R&D „значително“ през въпросния период от време.

„Това не означава непременно отдръпване от R&D в Китай, а по-скоро в обуздаване на амбициите им“, допълва докладът. Една трета от компаниите, които са анкетирани, са мултинационални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
горить москва говорит https://bnr.bg/post/101749156/shefat-na-gazprom-i-redjep-erdogan-obsadiha-turskia-gazov-hab-i-dostavkite-na-gaz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... има бе , и ние изцоцахме едно танкерче тия дни от там ... а на Портовая гори ли факелче бе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Що бе на Хенри Хъб нема ли сламка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още