IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуствен интелект и дигитални близнаци: как ще изглежда фабриката на бъдещето?

Редица технологии ще навлязат в производството в бъдеще и могат съществено да променят правилата на играта

09:04 | 30.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Разговорният изкуствен интелект, който може да бъде използван за комуникация с оборудване и генериране на машинни части. Дигитални версии на коли и самолети, които могат да бъдат модифицирани, за да настройват фино своите физически двойници. Автономни роботи, които се движат, докато минавате покрай тях.

Това са само малка част от технологиите, които ще навлязат във фабриките на бъдещето, твърдят представители на индустрията пред CNBC.

В бъдеще фабриките ще бъдат много по-свързани, като ще разчитат на комбинация от технологии – от изкуствен интелект, платформи за данни и крайни устройства до облаци, роботика и сензори, твърди Гьотц Ехард, ръководител за Европа на подразделението за дигитално инженерство и производство на Accenture.

„Тези технологии подкрепят напълно автоматизирани, „тъмни“ заводи, автоматизирано взимане на решения, подобрено наблюдение на оборудването и нови производствени мрежи с възможности за рециклиране и повторно рециклиране“, посочва Ерхард по имейл.

Днешните заводи – от тези за автомобили до онези за преработка на храни – постепенно напредват във възприемането на различни технологии. Роботизираните ръце, участващи в работния процес, вече са обичайна гледка.

По-развит изкуствен интелект

Докато навлизат все по-развити технологии с изкуствен интелект (ИИ), процесът по индустриално производство може допълнително да бъде разтърсен. Системите, които могат да водят разговор, като ChatGPT на OpenAI, един ден могат да бъдат интегрирани в роботи, позволявайки работа с по-сложни и емоционално интелигентни машини.

„Генеративният изкуствен интелект има огромен потенциал в производството за оптимизиране на оборудването, взаимодействие и интелект – от роботизацията до машинната обработка“, твърди Саймън Флойд, който е директор по индустриите за производство и транспорт в Google Cloud.

Google е сред световните технологични гиганти, които се опитват да спечелят от големите езикови модели, които могат да генерират по-човешки отговори, благодарение на огромните масиви от данни, върху които се обучават. По-рано тази година компанията пусна собствен чатбот с ИИ, наречен Bard, за да се конкурира с ChatGPT.

Потребителските продукти не са единствените във фокуса на усилията на Google, свързани с изкуствения интелект. Наскоро компанията обнови облачната си платформа за производители, за да извлича по-ефективно данни от машините и да засича аномалии в производствения процес.  

Занапред ИИ ще може да „разговаря, използвайки естествен език, с производственото оборудване, за да разбира текущото състояние и прогнозираното бъдещо представяне, като по този начин ще помага на хората и ще им позволява да се фокусират в задачи с висока стойност“, казва още Флойд.

По думите му Google вече работи по постигането на това. Компанията също така е създала езиков модел за роботи, наречен PaLM-E, който събира информация от сензори, разположени във физическата среда, както и текстови заявки. В крайна сметка инженерите ще могат да разработят нови машини, използвайки инструменти за генеративен изкуствен интелект, допълва Флойд.

„Дигитални близнаци“

Едно от нещата, от които много хора в производството се вълнуват, са „дигиталните близнаци“. Става дума за цифрови 3D реплики на обекти от физическия свят, които могат да бъдат модифицирани и актуализирани успоред с елементите, които копират.

Пример за компания, използваща дигитални близнаци в подкрепа на физическото си производство, е Rolls Royce, чиито инженери създават прецизни виртуални копия на нейните реактивни двигатели, а след това инсталират сензори и сателитни мрежи, за да изпращат данни към дигиталното копие в реално време.

Последна актуализация: 08:25 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още