IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект създава следващите хитови видео игри?

Редица компании в сектора вече ползват генеративен изкуствен интелект в работата си

10:48 | 21.04.23 г. 3
Снимка: Maika Elan/Bloomberg
Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Писането на фоновия говор и диалозите с NPC изисква „време и творчески усилия от страна на сценаристите, които могат да се ползват за други основни сюжетни елементи“, посочва компанията в публикация в блога си от март.

Освен това компаниите използват генеративен ИИ, за да придадат бързо различен външен вид на своите заглавия в зависимост от сезона. Компанията за мобилни игри Playtika Holding Corp. използва технологията, за да добави графики за деня на Свети Патрик например.

Въпреки ползите някои създатели на игри твърдят, че подхождат внимателно към генеративния изкуствен интелект. След като през февруари Microsoft пусна нова версия на търсачката си Bing с тази технология, няколко тестващи я наскоро обявиха, че са получили неверни или смущаващи отговори от чатбота. Сега разработчиците се опасяват, че подобни резултати може да има и при игрите, разчитащи на технологията за създаване на диалози.

Друго притеснение е, че компаниите, ползващи изкуствен интелект за създаване на герои, оръжия и друго съдържание, могат да се сблъскат с проблеми с авторските права, тъй като моделите с ИИ се обучават с огромен обем публични думи, код и изображения. Освен това има опасност технологията да създаде почти еднакво изглеждащи игри за различни компании.

Някои стартъпи се опитват да помогнат на разработчиците на игри да създадат оригинално съдържание, като им позволят да тренират генераторите с изкуствен интелект със собственото им творчество и техния стил. Scenario например има платформа, която е изградена на базата на ИИ генератори като Stable Diffusion и Midjourney за гейминг студиа, така че да създава персонализирани резултати за тях.

„Навлизаме в ерата на хиперсперсонализацията на изкуствения интелект“, коментира Еманюел де Местр, главен изпълнителен директор и съосновател на Scenario.

Генеративният ИИ също така помага да някои малки студиа за игри да правят повече с по-малко.

Electric Noir Studios използва ChatGPT и аудио решението Murf за създаване на текстови съобщения и гласови такива, които служат като улики в мобилната игра „Dead Man’s Phone”. Освен това е ползвала Midjourney за разработването на фотореалистични изображения на герои в съда в правния трилър „You be the Judge!”

Лондонското студио не би могло да си позволи да наеме актьори, дизайнери на костюми и други, за да направи играта, споделя главният ѝ изпълнителен директор и неин съосновател Нихар Тарор.

„Това ни позволява да правим висококачествено съдържание много по-бързо и много по-евтино“, коментира още той.

Генеративният изкуствен интелект няма напълно да замести човешкия талант, смятат директори от индустрията, защото някой трябва да въвежда заявките, а резултатите обичайно се нуждаят от изпипване.

Demiurge Studios – малко гейминг студио в Бостън и звено на шведския медиен холдинг Embracer Group, наскоро започва да използва генератори на изкуство, ползващи изкуствен интелект, за да визуализира идеи за нови игри. Фирмата все още ползва собствените си служители, за да водят процеса и да проверяват резултатите, казва главният стратегически директор Алберт Рийд.

„Това е инструмент за опростяване на работния процес на артистите“, коментира той. „Имате нужда от човек зад волана, който да ръководи изкуствения интелект“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: khao ... ти мани , ама сложиха клетки на 5Жи на съседният блок и когато съм паркирал с пряка видимост ми се прецакват ключовете на тойотата ... кога съм в "сянка" работят ... получава се някаква интерференция и ги заглушава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
То в момента има изкуствен интелект, дето играе в много игри. В крайна сметка ще стане така, че изкуствен интелект ще прави игри за изкуствен интелект и естествения такъв ще остане излишен... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 1 година
... и сега като започне едно журналистичесско творчество на тема изкуствен интелект, таман си починахме от мета вселената, 5Жи, Облака, блок-чейн и тнт! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още