IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект създава следващите хитови видео игри?

Редица компании в сектора вече ползват генеративен изкуствен интелект в работата си

10:48 | 21.04.23 г. 3
Снимка: Maika Elan/Bloomberg
Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Компаниите за видео игри твърдят, че технологията, която стои зад популярния чатбот ChatGPT, значително ще ускори разработката на заглавия, може да намали разходите и да помогне на играчите да си взаимодействат с героите по нови начини, пише Wall Street Journal.

Инструментите за генеративен изкуствен интелект придобиха известност през последните месеци заради способността им да пишат текст, да създават изображения и дори музика в отговор на прости заявки. Студиата за игри вече използват технологията за всякакви задачи – от помощ при създаване на виртуални сцени до проектиране на герои.

„Вероятно няма игра, за която да не предвиждаме използване на генеративен изкуствен интелект (ИИ)“, коментира Мария Раулович-Настич, главен технологичен директор по творчеството и развитието в Electronic Arts, компанията зад хитови франчайзи като Madden NFL и The Sims.

EA използва технологията, за да прави бързи дигитални скици за визуализиране на идеи за нива на игри, предизвикателства и други функции. Тези дизайни могат да отнемат седмици рисуване на ръка, а сега могат да са факт само за няколко часа.

Roblox изгражда собствени инструменти с генеративен ИИ за разработчици, които правят игри и други изживявания за платформата ѝ. Инструментите могат бързо да създават нови видове материали и движения на екрана. С прости текстови заявки един разработчик може да се опита да промени боя на автомобил и да го накара да лети. За целта не му е необходимо да пише код.

„Ако имате невероятна идея в главата си, можете да я превърнете в реалност“, коментира технологичният директор на Roblox Дан Стърман. „Можете да използвате генеративен изкуствен интелект, за да създавате материалите, които искате“.

Китайската NetEase тества инструмент, който може да разнообрази диалозите на много екстри в игрите, известни още като неиграеми герои (NPC).

Обичайно играчите трябва да изберат от меню с предварително написани отговори, за да комуникират с тези NPC. Или могат да получат ограничен брой отговори, които се повтарят всеки път, в който срещнат въпросните герои.

Във все още неиздадена верися на мултиплейър играта „Justice Online”, компанията планира да направи тези разговори по-свободни, водени от въображението на потребителите.

Тъй като играта е базирана на китайски роман за бойни изкуства, изкуственият интелект, използван за създаване на отговорите на NPC, е обучен чрез исторически книги, стихове и песни на китайски език, споделя говорител на NetEase. Функцията, която е плод на съвместната работа между Fuxi AI Lab на компанията и нейното гейминг студио ThunderFire, все още е в ранен етап на развитие, допълва той.

Генеративният изкуствен интелект също така помага на разработчиците да създават звукова среда в игрите, като рационализира процеса на говорене на героите във фонов режим, като реакциите при експлозии например.

Ubisoft Entertainment наскоро представи Ghostwriter, инструмент с изкуствен интелект, който създава първи чернови за този говор – нещо, което компанията нарича една от най-трудоемките задачи за авторите на игри.

Последна актуализация: 10:48 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: khao ... ти мани , ама сложиха клетки на 5Жи на съседният блок и когато съм паркирал с пряка видимост ми се прецакват ключовете на тойотата ... кога съм в "сянка" работят ... получава се някаква интерференция и ги заглушава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
То в момента има изкуствен интелект, дето играе в много игри. В крайна сметка ще стане така, че изкуствен интелект ще прави игри за изкуствен интелект и естествения такъв ще остане излишен... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 1 година
... и сега като започне едно журналистичесско творчество на тема изкуствен интелект, таман си починахме от мета вселената, 5Жи, Облака, блок-чейн и тнт! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още