IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай може да не се нуждае от западни технологии още дълго

Китайските компании се издигат в класацията на харчещите най-много за развойна дейност

13:20 | 11.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Този профил включва работа в областта на технологиите, фармацевтиката или автомобилното производство. Броят на технологичните компании нарасна, сравнително новите Amazon, Google, Alphabet и Meta Platforms сега окупират първите три места, а повечето от китайските компании са нови в списъка. Но това, което се вижда в топ 20 от класация от 2004 г., съставена от Booz Allen Hamilton по данни на Bloomberg, е, че има много познати имена.

Глобални R&D лидери през 2004 г. Графика: Bloomberg L.P. Глобални R&D лидери през 2004 г. Графика: Bloomberg L.P.

От изброените тук компании, които не попадат в сегашния топ 25, всички без една остават в топ 50, като наследникът на Matsushita Electric – Panasonic Holdings, е на 61 позиция. Комбинираните разходи за развойна дейност на Mercedes-Benz Group и Stellantis, продуктите (с добавянето на Fiat) от разпадането на DaimlerChrysler през 2007 г., биха я поставили на 16 място.

Освен това, ако се чудите къде се позиционира лидерът на пазара на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., той е на 41 позиция по R&D, но е четвърти по капиталови разходи, единствено след Amazon, Samsung Electronics и Saudi Arabian Oil Co.

Едно нещо, което се е променило от 2004 г. насам, е колко по-напред са онези, които харчат най-много. Като оставим настрана Amazon и необичайното ѝ счетоводство, сегашният номер 2 Alphabet харчи над четири пъти повече за научноизследователска и развойна дейност от номер 20 – Bristol-Myers Squibb. През 2004 г. компания номер 1 – Microsoft, е харчила под два пъти повече от двайстата в списъка, в случая Merck.

Повечето от водещите автомобилни производители харчат сходни суми за R&D, коригирани спрямо инфлацията, както през 2004 г. Изключенията са Volkswagen AG и BMW, които дават значително повече, и Ford Motor Co., която харчи с една трета по-малко.

Фармацевтичните компании като цяло харчат много повече, но най-грандиозните увеличения се наблюдават в технологичния сектор, които според Фокс трябва да започнат да бъдат наричани MAAAM компании – от Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и Meta. С изключение на Apple, R&D разходите на тези гиганти са насочени към изобретяването и подобряването не толкова на физически продукти, колкото на алгоритми, системи за изкуствен интелект и други подобни, което важи и за китайските играчи ByteDance, Tencent и Alibaba. В САЩ повечето от тези компании напоследък обявяват големи съкращения, но ефектът върху разходите им за научноизследователска и развойна дейност засега е едва забележим.

Десетилетието е белязано от огромен ръст на разходите за развойна дейност. Графика: Bloomberg L.P. Десетилетието е белязано от огромен ръст на разходите за развойна дейност. Графика: Bloomberg L.P.

За самите компании тези огромни увеличения на разходите за развойна дейност биха могли да носят ограничена стойност. Проучване от 2020 г. на учени от Университета на Вашингтон и Университета на Тексас установи, че макар да има силна връзка между R&D разходите и бъдещата рентабилност, тя е станала доста по-слаба от 90-те години насам. За националните и регионалните икономики доказателствата все още сочат, че има отплащане под формата на повишаване на производителността и растеж, въпреки че е твърде рано да се знае дали това ще важи за R&D бума от последните няколко години. Ако е така, изглежда, че САЩ и Китай са в най-добра позиция да се възползват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 11.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още