IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска засилен мониторинг на търговията със санкционирани технологии

Целта е да се ограничи достъпът на Русия до технологии, ползвани за военни цели

09:25 | 13.03.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз планира да поиска от трети страни, при които има скок на вноса на модерни технологии и други стоки от ЕС, които биха могли да бъдат използвани за военни цели от Русия в Украйна, да засилят мониторинга на търговията, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Износът на модерни полупроводници, интегрални схеми и други технологии от ЕС и страните от Г-7 към Русия е намалял значително след въвеждането на санкции и контрол върху износа. Но доставките от ЕС и Г-7 до страни като Турция, Обединените арабски емирства, Казахстан и други икономики в Източна Европа и Централна Азия скочиха рязко. На свой ред износът от тези места към Русия се е увеличил, писа по-рано Bloomberg.  

ЕС и неговите съюзници сега засилват фокуса си върху затварянето на всички вратички и искат да спрат заобикалянето на последователните кръгове от санкции, които са въвели. САЩ също засилват натиска върху Турция и ОАЕ да ограничат търговските потоци с Русия. Този месец Турция спря транзита на санкционирани стоки към Русия, но остават опасенията, че продуктите, продадени на турския пазар, в крайна сметка могат да бъдат реекспортирани, посочва един от източниците.

„Задълбочаваме съвместната ни работа за агресивно прилагане на нашите санкции и мерки за експортен контрол, както и за прекратяване и възпиране заобикалянето, включително чрез разширени правомощия за затваряне на достъпа на Русия до всички входящи данни, които могат да поддържат нейната военна машина“, коментираха президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в общо изявление в петък.

„Като част от това, предприемаме нови стъпки заедно, за да се насочим към допълнителни участници от трети страни по целия свят i  да попречим на подкрепата за войната на Русия от всяко кътче на света, където бъде идентифицирана такава“, обявиха те.

Целта на искането за засилен мониторинг е да се установи дали санкционираните стоки попадат в Русия, посочват източниците. Искането, което ще включва проследяването и събирането на информация за търговските потоци, ще се отнася за стотици санкционирани стоки и технологии, които могат да бъдат използвани за военни цели, твърди един от източниците. ЕС не е отговорил веднага на запитването за коментар.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Може би большой кролик има в тази туфа.https://***.ft.com/content/36c5367b-06f9-48e7-9867-20671665c8a7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още