IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Когато лицето служи като билет: навлизаме в ерата на лицевото разпознаване

Потребителите трябва да знаят на кого и за какво дават данните си, преди да се съгласят да бъдат включени в подобни системи

16:07 | 08.03.23 г. 1
Системата за лицево разпознаване на MWC Barcelona. Снимка: Bloomberg L.P.
Системата за лицево разпознаване на MWC Barcelona. Снимка: Bloomberg L.P.

Колко защитени са данните?

Макар че гишетата за сканиране на лицето със сигурност бяха удобни, всеки път, когато се взирах в камерата, се чудех кой ме гледа отзад, пише Нгуйен. Къде отива изображението ми и какво може да се направи с него?

Компания, която съхранява данните за лицето ви, може да ги запази и да ги прехвърли към властите например, или да бъде придобита от компания, която има съвсем различна цел от това, с което сте се съгласили. Този вид злоупотреба е до голяма степен хипотетична. Въпреки това невинаги можете да проследите къде се озовава лицето ви. Една компания продаде технология за лицево разпознаване, базирана на милиарди снимки, събрани от Facebook, LinkedIn и други източници.

Преди да се съгласите с използването на биометрични данни, Йозеф Китлър, професор по машинен интелект в Университета на Съри в Обединеното кралство, препоръчва да разберете три неща: целта на събирането на данните ви, какво се случва със снимката на лицето ви, след като вече не се нуждаете от услугата, и как се изтриват данните.

Организаторите на конгреса казаха, че биометричните токени на присъстващите на MWC са криптирани и се съхраняват в Европа, въпреки че данните могат да бъдат достъпни и в Хонконг. Политиката за поверителност на събитието гласи, че данните са „сигурно унищожени“ в рамките на 28 дни след събитието, в съответствие със законите на Европейския съюз за поверителност на информацията. Говорител на GSMA каза, че данните вероятно ще бъдат изтрити в рамките на три дни след приключване на събитието. ScanVis, техническият партньор на GSMA, не е отговорил на запитването за коментар.

Защита на биометричните данни

Въпреки че почти винаги имате възможността да се откажете от лицевото разпознаване, това в крайна сметка може да има цена, казва Дженифър Кинг, сътрудник по политиката за поверителност на данните в Станфордския институт за изкуствен интелект, ориентиран към човека. Помислете как местата за кешово плащане за винетки почти винаги са по-слаби от тези за дигитални решения.

Според Кинг друг проблем е, че САЩ нямат федерален закон, уреждащ правата за неучастие и недискриминация, какъвто има в Европейския съюз. В Европа не само има закони, но има и регулатори, упълномощени да ги прилагат, категорична е Кинг. Понастоящем само малък брой щати, включително Илинойс, Тексас и Калифорния, имат правила за поверителност на биометричните данни.

През януари главният прокурор на Ню Йорк започна проверка на Madison Square Garden Entertainment Corp., след като зала в Ню йорк използва лицево разпознаване, за да попречи на адвокати на фирми, съдещи компанията, да посещават концерти или спортни събития. В края на февруари две съдебни решения разшириха обхвата на закона на Илинойс, уреждащ използването на биометрични данни от компаниите, което включва сканиране на лице и ретина.

Лицевото сканиране ще става все по-разпространено при пътувания и развлечения, както и в други области като образованието, банкирането и правоприлагането. А ние тепърва започваме да разбираме плюсовете и минусите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 08.03.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
RoyBatty
преди 1 година
Лицево разпознаване навсякъде - НО! това е добре! ... НЕ е за да сте следен! ... НЕ е за да се знае къде сте и какво правите!!! .. Това е "лице като билет" ... за по-доброто бъдеще! ... Пътя към ада е послан с "улеснения" за ваше добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още