IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как иновативни разработки на студенти се доближават до бизнеса в България?

Техническият университет е създал три лаборатории по изпълнение на проект за иновации

21:55 | 24.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В образователния сектор има доста разработки, които биха могли да се реализират. Създадени са различни автоматизиращи устройства, мехатронни устройства, разработени от студенти, които в момента евентуално могат да се приложат и да се използват в реалното производство. Това каза д-р инж. Ренета Димитрова, ТУ катедра "Автоматизация на дискретното производство", в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Като примери тя даде автоматизирана мехатронна система за отпечатване на брайлова азбука върху метални повърхности, както и автоматизирана мехатронна система за сеене, поливане, торене и обезпаразитяване в оранжерийни пространства. „Разработена е и е направена обща машина, която има комбинирани всички неща за нея“, обясни гостът.

„Някои от нещата стигат до реализация. Трябва бизнес да се заинтересова и да инвестира пари в тях… Това са интересни неща, които ги има в чужбина, но ги няма у нас“, посочи събеседникът.

Друг пример за иновативно устройство, който Димитрова даде, е за уред за преобразуване на механичната енергия в електрическа.

„Студентите взимат решението какво трябва да се измисли. Създават идеи, оценяват се по съответни критерии и след това се правят“. „Би трябвало по-често да се случва в бизнеса студентите да могат да приложат разработките си“, изтъкна Димитрова.  

Тя разказа повече за проекта MIRACLe, който е свързан развитие на иновации, разваботване на нови неща, внедряване в производството, развитие на нови методики за изследвания и обучения. По думите на госта стойността му е около 22 млн. лева, 19 милиона лева са европейско финансиране, а останалите три милиона лева са национално съфинансиране.  

„Целта на този проект е обединение образование, наука и бизнес... Идеята е да подобри свързаността и да създаде обучени кадри. В момента има огромен глад за специалисти в производствата“.

Димитрова посочи, че Техническият университет вече е създал три лаборатории по изпълнение на проекта.

Целия разговор гледайте във видео материала Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още